Vlada troši budžet kako hoće: Potrošnja prekoračena za 280 miliona eura

Potrošnja prekoračena za 280.811.803 eura, dok je budžetski deficit, prema nalazima DRI, veći za 974.079 eura
29 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2016. 06:50h

Prekoračenje potrošnje, veći deficit budžeta u odnosu na prikazani, preusmeravanje novca iznad zakonom definisanih limita, nepoštovanje zakona o državnoj imovini i javnim nabavkama, ključni su nalazi Državne revizorske institucije (DRI) u preliminarnom izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta za 2015.

Utvrđeno je da je u 2015. godini budžetska potrošnja prekoračena za 280.811.803 eura. Konstatovano je i da poreski završni račun ne obezbjeđuje pouzdane informacije o iznosu poreskog duga i pretplaćenih sredstava na kraju 2015. Ministar finansija 2015. godine bio je Radoje Žugić.

Konačni izvještaj DRI treba danas da uputi parlamentu. Vrhovna revizija je u izvještajima o trošenju novca iz budžeta iz ranijih godina konstatovala iste nepravilnosti kao i u novom izvještaju.

DRI je u ovogodišnjem preliminarnom izvještaju, u koji “Vijesti” imaju uvid, ocijenila da budžetski deficit treba povećati za 974.079 eura, depozite za 41,32 hiljade i prilive od prodaje državne imovine za 1,015 miliona eura.

"Ovom korekcijom gotovinski iznos deficita iskazuje se u iznosu od 292,22 miliona eura, promjena gotovine u iznosu od 7,68 miliona i prilivi od prodaje imovine na iznos 8,858 miliona”, konstatovano je u izvještaju.

DRI je uradila finansijsku reviziju prošlogodišnjeg budžeta kojom je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i reviziju pravilnosti gdje je dala uslovno mišljenje.

Skretanjem pažnje se ukazuje na potrebu korigovanja deficita, depozita i imovinskih prihoda, kao i na novac koji su javne ustanove imale u prošloj godini.

"Javne ustanove su raspolagale 1. januara prošle godine sa 1,16 miliona eura, a na kraju godine sa 1,2 miliona. Taj novac nije obuhvaćen saldom u Predlogu zakona o završnom računu budžeta. Iskazuje se rezerva na stanje gotovine javnih ustanova na kraju godine zato što su pojedine javne ustanove iskazale stanje gotovine na kraju godine koja uključuju sredstva koja su, po zahtjevima za plaćanje od strane potrošačkih jedinica prenešena na račune javnih ustanova”, objasnili su iz DRI.

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa propisima koji regulišu budžetsko poslovanje zbog čega je dato uslovno mišljenje.

DRI je utvrdila da su pogrešno prikazane neizmirene obaveze od milion eura i da bi Ministarstvo finansija trebalo da uradi korekciju.

Konstatovano je da u sisteme javne potrošnje nijesu uključeni prihodi javnih ustanova od 1,9 miliona, kao i izdaci od 1,8 miliona. Preporučeno je da se prihode koje ostvari javna ustanova iz sopstvene djelatnosti iskažu u glavnoj knjizi trezora.

Revizijom upravljanja državnom imovinom uočene su nepravilnosti, od kojih su neke utvrđene revizijom predloga zakona o završnom računu budžeta za 2013. godinu i 2014. godinu. DRI je ponovo preporučila svim potrošačkim jedinicama da intenziviraju aktivnosti na primjeni Zakona o imovini.

Ukupni primici budžeta u 2015. su, prema podacima iz završnog računa, iznosili oko 2,16 milijardi eura.

Nedozvoljena prekoračenja iznosila 19,22 miliona eura

Konstatovano je da su nedozvoljena prekoračenja bila 19,22 miliona eura i da je taj novac potrošen za izdatke koji nijesu planirani prošlogodišnjim budžetom, kao i da je 3,77 miliona preusmjereno iznad limita koji dozvoljava Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Revizijom sistema javnih nabavki i usklađenosti sprovedenih postupaka sa Zakonom o javnim nabavkama utvrđene su nepravilnosti koje se ponavljaju i u prethodnim godinama. DRI preporučuje da potrošačke jedinice javne nabavke učine transparentnim.

Bonus video: