Blažo Đukanović bez tendera, i dobija najviše

Granica za tender i nižu cijenu 1.000 kW, Blažova ima 993,26 kw ili 0,07 odsto manje
390 pregleda 35 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Blažo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2016. 18:20h

Buduća mala hidroelektrana na vodotoku Bistrica u Kolašinu, za koju je koncesiju od Vlade dobila firma BB Hidro čiji je suvlasnik Blažo Đukanović sin premijera Mila Đukanovića, imaće, prema procjeni, snagu od 993,26 kilovata (kW) što je stavlja u privilegovani položaj.

Da je procjena za njegovu elektranu bila za samo 7 kilovata ili 0,07 odsto veća od 993 kw, Đukanovićeva firma morala bi da učestvuje na tenderu, a i otkupna cijena proizvedene električne energije bi bila niža.

Stručnjak iz ove oblasti, kojeg su kontaktirale “Vijesti”, kazao je da je apsulutno nemoguće ovako precizno odrediti snagu vodotoka (moguća greška od 0,07 odsto) i da je sumnjivo što je ona neznatno niža od ove granične vrijednosti što vlasniku daje privilegije.

Koncesije za vodotoke gdje se prema procjeni iz hidroelektrane može dobiti snaga do 1.000 kW nije potreban tender već samo zahtjev, osim ako istovremeno zahtjev ne podnese više zainteresovanih. Takođe za struju iz hidroelektrane sa snagom ispod 1.000 kw je najveća otkupna cijena.

Elektroprivreda je obavezna da otkupljuje struju iz malih elektrana prema tabelama podsticajnih cijena, a to plaćaju svi građani i ostali potrošači preko posebne stavke na računu za struju.

Za elektrane snage do 1.000 kW podsticajna cijena je 10,44 centa po kilovatčasu, a za one preko te granice ona se umanju za cifru koja se dobije množenjem brojeva 0,7 i iznosa snage na pragu elektrane u megavatima (MW).

Iz Ministarstva ekonomije "Vijestima" su odgovorili da je na osnovu tehničko-tehnološkog rješenja (idejno rješenje), koje se dostavlja uz zahtjev za izdavanje energetske dozvole, predlažena izgradnja male hidroelektrane Bistrica instalisane snage 993,26 kW.

“Tehničko-tehnološko rješenje sadrži pregled svih relevantnih podloga za projektovanje postrojenja, prikaz optimizacije radnih performansi hidroelektrane i razradu građevinskog, mašinskog i elektromašinskog dijela projekta. Uvažavajući dostavljene podloge za izradu idejnog rješenja, utvrđeno je da predmetni zahtjev za izdavanje energetske dozvole ispunjava sve zakonom propisane uslove”, navedeno je iz Ministarstva ekonomije koje je izdalo energetsku dozvolu.

Objasnili su da je Zakonom o energetici definisano da se energetska dozvola za elektrane do 1.000 kW izdaje bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja osim, ukoliko ne dobiju dva ili više zahtjeva za isti dio vodotoka i ukoliko oni ispune Zakonom propisane uslove.

“To je bio slučaj i za dio vodotoka Bistrica, tako da je Ministarstvo ekonomije bilo spremno da raspiše tender za ovaj dio vodotoka. Međutim, u međuvremenu je drugi zainteresovani povukao svoj zahtjev, pa su se stekli Zakonom određeni uslovi za izdavanje energetske dozvole”, navedeno je iz Ministarstva ekonomije.

Vlada je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku o davanju koncesija BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu.

Odluku o davanju koncesiji u ime države potpisuje premijer Milo Đukanović, a ugovor o koncesiji ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Bonus video: