CEDIS: Bez struje jer nisu imali sve dozvole

Iz Novog Monteživa kažu da je traženje dozvola za sve objekte "još jedan vid prinude EPCG"
167 pregleda 0 komentar(a)
Monteživ, Foto: Monteživ
Monteživ, Foto: Monteživ
Ažurirano: 13.10.2016. 17:59h

Nedostatak dokumentacije za izdavanja elektro-energetske saglasnosti jedini je razlog zbog kojeg preduzeće Novi Monteživ nije ranije moglo biti priključeno na elektromrežu, kazali su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Oni su na tvrdnje iz Monteživa da su odbijali da priključe novog vlasnika dok ne plati račune bivšeg vlasnika, odgovorili da je CEDIS operator distributivnog sistema čija je nadležnost distribucija struje , a naplata potraživanja je u nadležnosti Snabdjevača.

"Novi Monteživ za svoje objekte nije posjedovao građevinsku dozvolu koja je uslov za dobijanje saglasnosti za priključenje bilo kojeg objekta u Crnoj Gori. Kada je preduzeće dostavilo svu neophodnu dokumentaciju, 23. juna, saglasnost za priključenje izdata je sjutradan, a na mrežu je potrošač priključen 1. jula”, rekli su “Vijestima” iz CEDIS-a koji se nedavno izdvojio iz Elektroprivrede (EPCG).

Novi Monteživ je Privrednom sudu podnio tužbu protiv EPCG i traži naknadu štete od oko pola miliona eura zbog odbijanja EPCG da ih priključi na elektromrežu.

Iz tog preduzeća za “Vijesti” kažu da je tačno da su priključeni na mrežu u julu, ali su dobili samo 150 kw, a za početak proizvodnje im je trebalo 230 kw. Navode da je EPCG odbijala da ih priključi na mrežu jer nijesu htjeli da plate 106.445,28 eura duga za struju bivšeg vlasnika Monteživa.

“Menadžment EPCG je odmah ponudio privremeni priključak ukoliko platimo dug prethodnog vlasnika, ali su odbili da nam daju privremeni priključak koji nas sljeduje po članu 246 Zakona o energetici”, rekli su iz Monteživa.

Iz CEDIS-a navode da je preduzeće Novi Monteživ dobro upoznato sa procedurom priključenja na mrežu i bili su obaviješteni da je priključenje moguće tek nakon kompletiranja dokumentacije. Iz Novog Monteživa kažu da se ovaj uslov odnosi samo na nove objekte tako da završetak kompletne dokumentacije za sve objekte “predstavlja još jedan vid prinude od strane EPCG”.

Monteživ je 22. septembra predao zahtjev za povećanje snage, što mu je, navode iz CEDIS-a, odobreno 26. septembra.

Iz Novog Monteživa, kojeg je kupila firma Finiconsult stranim kapitalom, kažu da EPCG nije nikada tužila bivšeg vlasnika zbog duga za struju.

“Mi smo kupili samo imovinu, nijesmo kupili firmu i nejasno je zašto nas povezuju sa tim dugom”, rekli su iz te firme.

Monteživ: Zloupotreba monopola

Iz Novog Monteživa kažu da je EPCG zloupotrijebila monopol i primorala kupca postojećih objekata da obnovi sve (postojeće ili ne) građevinske dozvole, dok se Zakon prostornog planiranja samo odnosi na nove objekte.

"Za to je bilo potrebno 9 mjeseci da bismo realizovali sve zahtjeve za dobijanje građevinskih dozvola što je prouzrokovalo velike troškove i izgubljenu dobit“, naveli su iz Monteživa.

Preduzeće je podnijelo krivičnu prijavu protiv EPCG zbog “zloupotrebe monopolističkog položaja sa elementima iznude”, jer su pokušali od podnosioca prijave da dobiju protivpravnu korist od 106.000 eura.

Bonus video: