Mijatović: Ukoliko mi ne uplate novac, poliću se benzinom i zapaliti

"Do petka do podne sačekaću da vidim da li će mi biti uplaćen novac. Ukoliko se to ne desi počeću ispred mljekare sa štrajkom glađu, a onda ću u nedjelju ujutro u deset da se polijem benzinom i zapalim. Vidjeću da li ću to uraditi ispred Opštne, Vlade ili mljekare"
97 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijatović, Daliborka Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić
Dejan Mijatović, Daliborka Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.10.2016. 13:26h

Iako je Vlada bivšim kooperantima nikšićke mljekare „Nika“ uplatila sredstva koji im je bivši vlasnik Aleksandar Božović dugovao na ime otkupa mlijeka ipak novac nijesu dobili svi.

Prema riječima Dejana Mijatovića, kome se duguje devet hiljada eura, neko je sa spiska izostavio njih sedam – osam kooperanata. Ukupna potraživanja kooperanata koji nijesu dobili novac je oko 50 hiljada eura. Mijatović je podsjetio da im je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović u subotu kazao da su uplaćena sredstva za svih 353 kooperanta, koja su, shodno prethodnom dogovoru, umanjena 15 odsto.

„Kada sam došao u banku da primim novac nije me bilo na spisak. Bilo mi je čudno, ali pomislio sam da se sve nije moglo završiti za jedan dan. Došao sam ponovo u ponedjeljak i opet me nije bilo na spisku. Dobio sam informaciju od stečajnog upravnika Mladena Markovića da mi nemamo pare na te pare. Ne znam zašto. Radiš, mučiš se, a neko vrši selekciju, a ne znam zbog čega. Osjećam se poniženo i uvrijeđeno. Te pare smo svi mi zaradili na jedan krvavi način“, kazao je Mijatović novinarima.

Razlog zbog koga oni ne mogu dobiti novac, prema riječima Mijatovića, je taj što su se kada je mljekara prestala sa radom za pomoć obratili advokatu od koga su tražili savjet šta da rade, jer kako tvrdi niko nije mogao stupiti u kontakt sa stečjnim upravnikom od njega dobiti uputstvo šta da rade.

„Marković nam je kazao da ćemo novac dobiti iz stečajne mase, a iz stečajne mase nema ništa. Ne znam zašto se tako odnosi premanama i novcu koji je Vlada za nas opredijelila. Otišao sam u Privredni sud i predao im ovjeren papir da nas četvoro ne traži nikakve potraživanja bez ono 85 odsto, koliko su dobili i ostali kooperanti“, kazao je Mijatović.

Prema njegovim riječima telefonom se čuo sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, potpredsjednikom Đokom Markovićem i Petrom Ivanovićem koji su im rekli da molbu sa prijavljenim potraživanjima ovjere u Privredni sud, što su oni i uradili.

„Ni jedna vrata moja ruka više neće otvoriti niti zakucati na njih. Do petka do podne sačekaću da vidim da li će mi biti uplaćen novac. Ukoliko se to ne desi počeću ispred mljekare sa štrajkom glađu, a onda ću u nedjelju ujutro u deset da se polijem benzinom i zapalim. Vidjeću da li ću to uraditi ispred Opštne, Vlade ili mljekare. Nikoga neću životno ni materijalno ugroziti, ne pozivam nikoga da mi pravi društvo, ali ovo više ne mogu da trpim. Smatram da sam taj novac pošteno zaradio, a neko me ponižava“, vidno potresen kazao je Mijatović.

I Daliborka Krivokapić, kojoj se duguje oko tri hiljade eura, namjerava da podrži Mijatovića.

„Mi familijarno svi oko toga radimo, čak i troje djece, i od toga živimo, i sada taj novac treba da dam nekome. Zašto? Nije to kredit već zarađeni novac od našeg rada i mučenja. Gdje je to naše pravo, koje nam neko uzima. Od poljoprivrede može da se živi, ali ne na ovakav način. Jesmo li nešto skrivili, nešto ukrali, nekoga prošpijali. Zbog čega mi na to nemamo pravo, kad je to novac koji smo zaradili, a ne od nekoga oteli“, kazala je Krivokapić.

Mijatović i Krivokapić su se zahvalili Grboviću i Ivanoviću što su ih saslušali i imali vremena za njih.

„Ne znam koliko sam puta za ove tri godine nazvao Grbovića i uvijek se javio. Stidio sam se sebe koliko sam mu dosađivao. Više nikoga neću zvati, ni dosađivati. Policiju sam obavijestio šta namjeravam da uradim, obavijestio sam i novinare i to je to“, kategoričan je Mijatović.

Stečaj u mljekari uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

Božović je mljekaru kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600.000 eura je obezbijedio iz kredita.U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo nešto preko 188.000 eura za isplatu zarada bivšim radnicima “Nike”, dok zarade nijesu isplaćene šestorici radnika “Nike pro”, čiji vlasnik je takođe bio Božović i kojima se na ime neisplaćenih plata duguje oko 12.000 eura.

Bonus video: