Novi Monteživ podnio krivičnu prijavu: Traže od EPCG pola miliona eura

„Štetu je prouzrokovala ružna crnogorska navika lokalnih monopolista koji upotrebljavaju svoju monopolsku snagu da sebi osiguraju da neplaćene račune bivših vlasnika plati bilo koji novi vlasnik. Oni samo odbiju da priključe novog vlasnika dok svi neplaćeni računi prošlog vlasnika ne budu plaćeni“, navodi se u saopštenju Monteživa dostavljenom „Vijestima“
61 pregleda 4 komentar(a)
Monteživ, Foto: Facebook
Monteživ, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.10.2016. 06:33h

Preduzeće Novi Monteživ iz Nikšića podnijelo je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede i traži naknadu štete od oko pola miliona eura zbog odbijanja EPCG da ih priključi na elektromrežu.

„Štetu je prouzrokovala ružna crnogorska navika lokalnih monopolista koji upotrebljavaju svoju monopolsku snagu da sebi osiguraju da neplaćene račune bivših vlasnika plati bilo koji novi vlasnik. Oni samo odbiju da priključe novog vlasnika dok svi neplaćeni računi prošlog vlasnika ne budu plaćeni“, navodi se u saopštenju Monteživa dostavljenom „Vijestima“.

Vlasnik Novog Monteživa je kompanija Finiconsult registrovana u Baru, a čiji je osnivač i izvršni direktor Kornel Spil.

Kompanija je krajem 2015. godine cjelokupnu imovinu (bez akcija) kupila od bivšeg vlasnika farme pilića u Nikšiću.

EPCG je, kako navode, odbijala da ih priključi na mrežu dok se 106.445,28 eura duga bivšeg vlasnika ne plati.

„Krivična prijava protiv EPCG je takođe podnijeta na osnovu članova 250, 270 i 272 Krivičnog zakonika Crne Gore“, rekli su iz Novog Monteživa.

Dodaju da je sudski proces baziran na nezakonitom ponašanju EPCG, odnosno zloupotrebi monopola dok novi vlasnik nije imao nikakvu zakonsku obavezu da plati bilo koji dug bivšeg vlasnika i negiranje zakonskih prava navedenih u članu 246 u novom Zakonu o energetici. Ovaj član daje kupcu sa postojećom vezom pravo da zatraži privremeni priključak bez bilo kakvih kazni.

Iz Novog Monteživa kažu da je EPCG zloupotrijebila monopol i primoravanjem kupca postojećih objekata da obnovi sve (postojeće ili ne) građevinske dozvole, dok se Zakon prostornog planiranja samo odnosi na nove objekte.

„Za to je bilo potrebno 9 mjeseci da bi realizovali sve zahtjeve za dobijanje građevinskih dozvola što je prouzrokovalo velike troškove i izgubljenu dobit“, naveli su iz Monteživa.

Ova žalba je bila podnijeta Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE), ali je EPCG odbila da odgovori na nalog RAE i postupi po žalbi nikšićke farme.

„Ali ova agencija štiti potrošače od monopolističkog ponašanja presuđivanjem da potrošač treba da pošalje novu žalbu MUP-u. Veoma efikasni MUP nije odgovorio do današnjeg dana. Zato je ova tužba podnijeta MUP-u protiv Direkcije za inspekcijski nadzor (Upravna inspekcija). Takođe, ova tužba podnijeta je Upravnom sudu na odluku Agencije za zaštitu konkurencije na našu žalbu na zloupotrebu monopolističke moći EPCG“, rekli su iz Novog Monteživa.

Kako dodaju, bez podrške gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića strani investitor bi vjerovatno odustao od čitavog projekta, s obzirom na sve opstrukcije pojedinih državnih organa i EPCG.

„Ove sedmice konačno, EPCG je odobrila 230 KW što nam je dovoljno za početak proizvodnje sa 35 novih radnih mjesta“, rekli su iz Novog Monteživa.

CEDIS: Prije dva mjeseca su priključeni

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema kazali su da je Novi Monteživ priključen na mrežu prije dva mjeseca i od tada redovno izmiruje obaveze za utrošenu električnu energiju.

„Po tužbi koju su podnijeli odlučivaće nadležne instance“, rekli su “Vijestima” iz CEDIS-a.

Bonus video: