Žugić “napustio” DPS, opet “nezavisan”

Za izbor Žugića glasali su poslanici DPS-a, Pozitivne i manjinskih partija
226 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2016. 15:43h

Skupština je danas izabrala bivšeg ministra finasija Radoja Žugića za guvernera Centralne banke (CBCG).

Povratak Žugića na mjesto koje je pokrivao od 14. oktobra 2010. godine do kraja 2012. kada je izabran za ministra finasija podržala su 42 poslanika (DPS,Pozitivna, Liberalna partija i manjine stranke).Opozicija nije prisustvovala glasanju.

Na početku sjednice kada je predsjednik Filip Vujanović izašao za govornicu da obrazloži zašto je predložio Žugića za guvernera salu su napustili poslanici DF, SDP -a i nekoliko poslanika SNP -a.Dio opozicije ostao u sali kako bi učestvovali u raspravi, a napustili su je kada je Vujanović imao završnu riječ.

Vujanović je u uvodnom obraćanju rekao da je Žugića,između ostalog, predložio zbog njegovog ranije anganžmana u vrhovnoj monetarnoj instituciji. Predsjednik države je objasnio i da je Žugić prije dva dana podnio ostavku na članstvo u DPS-u tako da to nije prepreka da bi ga glasali.

Vujanović je, suprotno članu 51 Zakona o CBCG, predložio Žugića za guvernera , iako je on u tom trenutku bio član glavnog odbora DPS- a i savjetnik premijera Mila Đukanovića.

Bivšem guverneru Milojici Dakiću mandat zvanično ističe 14. oktobra , sedam dana nakon toga viceguvernerima, a ostalim članovima Savjeta 2. novembra.

Opozicija je tražila od predsjednika države da povuče predlog i sačuva parlamentu i vrhovnoj monetarnoj instituciji dostojanstvo.

Vujanović nije odgovorio na pitanje nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da li ima pismenu ostavku Žugića na članstvo u DPS- u i hoće li je pokazati poslanicima.

“Ovo je sprdnja sa poslancima i javnošću i vrijeđanje zdravog razuma. Od CBCG ste napravili štab DPS-a. Predlažete člana glavnog odbora DPS- a za guvernera i onda govorite o personalnoj nezavisnosti” rekao je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da su Vujanović i DPS u strahu od izbora, te da je dokaz za to što Vujanović nije htio da sačeka 20-tak dana da predloži novom sazivu parlameta izbor guvernera, već traži da ga bira postojeći saziv.

“Iskazali ste strah i nepovjerenje u izborni rezultat i pokušavate na mala vrata predložiti kandidata.Uz to, predlažete izbor guvernera u trenutku kada se niko zbog izborta ne može zaposliti u državnim institucijama ”istakao je Damjanović.

Damjanović je dodao da će nova većina usvajati novi zakon o CBCG pa će tada u njemu biti prelazna odredba “da će do stupanja na snagu novog zakona isteći mandat sadašnjem savjetu”. Podsjetio je da je isto rešenje bilo prije šest godina kada je usvajan važeći Zakon o CBCG.

Nezavisni poslanik Miloš Konatar rekao je da je Vujanović prekršio Ustav i zakon jer je predložio stranačku ličnost za guvernera.

“Žugić dolazi na to mjesto sa pozicije ministra finansija na kojoj je ostavio poreski dug od 770 miliona eura. I to je preporuka da bude imenovan za guvernera CBCG. Pozivam vas da povučete ovaj predlog” rekao je Konatar.

U DPS- u su kazali da o Žugiću govore njegova djela, dok su u Bošnjačkoj stranci ocijenili da na čelo CBCG dolazi čovjek od kredibiliteta i odgovorni profesionalac.

I opozicija je birana na druge važne državne funkcije

Vujanović je u završni riječima kazao da je CBCG, dok je Žugić bio guverner u tri teške godine imala izvanrednu komunikaciju sa Svjetskom bankom , Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom centralnom bankom.

„U kriznim godinama Žugić je bio na čelu Savjeta za finansijsku stabilnost kada je po prvi put u Crnoj Gori donijet plan za upravljanje finansijskom krizom“, kazao je Vujanović.

Komentarišući stav opozicije da je Žugić partijska ličnost Vujanović je rekao da društvo one koji obavljaju visoke partijske dužnosti nije isključilo iz mogućnosti da obavljaju visoke državne dužnosti.

Predsjednik je podsjetio da su bivši članovi nekih opozicionih partija izabrani na visoke pozicije u CBCG, Državnoj revizorskoj instituciji i Ustavnom sudu gdje odgovorno rade svoj posao.

Bonus video: