BLOKADA TRAJALA 10-AK MINUTA

Bivši radnici KAP-a se povukli nakon prve naredbe policije

„Mirno smo se povukli sa kolovoza, jer smo se na zboru dogovorili da radnici neće dozvoliti da policija upotrebljava sredstva prinude“, rekao je predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković
119 pregleda 3 komentar(a)
KAP penzioneri protest Zlatica, Foto: Zoran Đurić
KAP penzioneri protest Zlatica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.02.2019. 15:52h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, blokirali su danas na desetak minuta saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice na Zlatici.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da su bivši radnici oslobodili kolovoz, koji su blokirali oko 11 sati, nakon prve naredbe policije.

„Mirno smo se povukli sa kolovoza, jer smo se na zboru dogovorili da radnici neće dozvoliti da policija upotrebljava sredstva prinude“, rekao je Raković.

On je dodao da će u 12 sati krenuti prema bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje će blokirati saobraćaj sve dok im to bude dozvoljeno,

"Nakon toga ćemo se uputiti prema zgradi Vlade, gdje ćemo se zadržati takođe dok nam to bude dozvoljeno", naveo je Raković.

On je podsjetio da su predstavnici penzionera KAP-a u četvrtak predali pismo Delegaciji EU u Crnoj Gori, u kojem zahtijevaju da im šef Delegacije Aivo Orav pomogne i doprinese primjeni i realizaciji zakona, kako bi im bile isplaćene otpremnine.

„Dobili smo odgovor od predstavnika Delegacije EU, koji su nas pozvali na sastanak u utorak. Bivši radnici će se za vrijeme sastanka okupiti ispred zgrade u kojoj je Delegacija, kako bi sačekali ishod razgovora“, naveo je Raković.

On je kazao da bivši radnici očekuju da će se predstavnici Delegacije EU založiti za njihovo pitanje.

„Očekujem zalaganje Delegacije EU, jer se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava i veoma važnom pitanju. Želimo da im ukažemo na grubo kršenje prava u Crnoj Gori“, poručio je Raković.

On je za ponedjeljak najavio blokadu saobraćajnice na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Predstavnike pregovaračkog tima bivših radnika KAP-a u utorak je primio predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, koji se zalaže za primjenu Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, ukazujući na nužnost institucionalnog djelovanja i smirenja tenzija.

Penzioneri podgoričke fabrike su prethodnih sedmica više puta blokirali kružni tok na Zabjelu, saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću i na Zlatici, kao i saobraćaj na Smokovcu, tražeći poštovanje zakona.

Taj zakon je Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su proteste ispred Skupštine počeli u martu, ali su ih krajem jula privremeno prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Vlada je ranije usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada je zaključke uputila parlamentu, koji o njima treba da se izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Kolašinac: Glasajte, što čekate!?

Bivši radnik KAP-a i član DPS-a Hasan Kolašinac, koji ne krije svoje nezadovoljstvo zbog višednevnog protesta obespravljeni majki iz Rožaja i njegovih kolega iz KAP-a obratio se javnosti saopštenjem naslovljenim: „Glasajte, što čekate”!?

“Požurite jer mnogima su popustile nitne i šarafi pa se fotelje klimaju. Treba to dugo sjedenje da one jadnice izdrže. A penzioneri jadnici i oni treba da izdrže. Po jedan burek dnevno, dosta. Šetnje ulicama Podgorice, one im daju snagu. Žene koje leže na betonu noćima, odvojene od svojih porodica, traže svoja prava, gladne i žedne, iako će to one izdržati. No da li će ministri i poslanici moći da izdrže? Vjerujem da neki hoće. Koji su dobro izbirikani pa sve obećavaju, a od toga ništa, oni će izdržati. Glasaće ih penzioneri, njihove porodice, prijatelji, rođaci, majke, sinovi i ćerke, sva rodbina. Svi će oni glasali te ljude, jer su ih dobro upoznali isprd Vlade, ispred Skupštine. Dobro, treba priznati to su školovani ljudi, to su političari. Ko umije njemu dvije. Nepismeni rade i stvaraju, polupismeni to usavršavaju, dorađuju, pismeni to uzimaju i određuju. Pa glasajte, što čekate, sigurnim korakom do kutija”, naveo je Hasan Kolašinac.

Preporučujemo za Vas