ŠIRI SE FIRMA PREMIJEROVOG SINA

Blažo Đukanović kupio još četiri poslovna prostora

Na četiri poslovna prostora hipoteku je upisala Prva banka zbog duga od 359.832 eura
341 pregleda 121 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2019. 16:02h

Podgorička  firma BB Solar premijerovog sina Blaža Đukanovića  kupila je još četiri poslovna prostora  ukupne površine  214 kvadrata u zgradi Krolinga u Podgorici.

U zgradi, u kojoj njegova tetka Ana Đukanović ima stan, firma mlađeg Đukanovića  krajem prošle godine razmjenom je došla u posjed poslovnog prostora od 186 kvadrata. Nakon toga se, prema katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, krajem jula upisala i kao vlasnik još četiri poslovna prostora u prvoj etaži podruma ove zgrade.

U posjed poslovnih prostora od 78, 84 i devet kvadrata, kao i nestambenog prostora od 43 kvadrata, kompanija Đukanovića je došla kupovinom, kako je naznačeno u katastru, a vlasništvo je upisano 25. jula ove godine.

Firma BB Solar, koju je Đukanović osnovao sa Ivanom Burzanovićem, je poslovni prostor od 186 kvadrata založila u februaru po osnovu kredita od 149 hiljada eura kod   Prve banke, u većinskom vlasništvu njegovog strica Aca Đukanovića. Hipoteka Prve banke upisana je početkom septembra ove godine i na četiri poslovna prostora, koje je kupio BB Solar i to, kako se navodi, na osnovu duga od 359.832 eura. Kako se navodi u rubrici tereti u katastarskoj evidenciji povjerilac je Prva banka, dužnik je BB Solar, a korisnik je firma  Ramel doo.

BB Solar se već nekoliko godina bavi poslovima u energetskom sektoru,  trenutno najprofitabilnijem sektoru u Crnoj Gori.

„BB Solar osnovan je u Podgorici sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i očuvanja kvaliteta životne sredine prelaskom na obnovljive, nezagađujuće izvore energije. Bavi se svim alternativnim izvorima  energije sa posebnim akcentom na solarne sisteme“, navodi se na sajtu ove firme.

BB Solar je proteklih godina realizovao brojne projekte zamjene rasvjete po crnogorskim gradovima.

Osim BB Solara, sa   Burzanovićem je Blažo Đukanović osnovao i firmu BB Hidro koja je ušla u  posao izgradnje mini hidroelektrana.

BB Hidro dobio je ljetos prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole za gradnju mHE Bistrica u Kolašinu. Ovo   je druga mHE za čiju gradnju mlađi Đukanović traži dozvolu od Ministarstva održivog razvoja i turizma. Ministarstvo ekonomije je još u maju izdalo  firmi BB Solar energetsku dozvolu za gradnju manje hidroelektrane čija bi snaga bila  453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.

BB Hidro samo je jedna u nizu firmi, čiji su osnivači bliski premijeru Đukanoviću, a koje su formirane isključivo zbog jednog od trenutno najinteresantnijih biznisa - izgradnje mHE.

Vlasnici malih elektrana dobijaju status povlašćenog prizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda.