Budi odgovoran: MK servis iz Budve kažnjen sa 3.850 eura

Od ukupno 62 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i upotrebu službenih vozila u privatne svrhe
142 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.09.2016. 10:32h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 62 primjedbe, na osnovu kojih je izrečeno 56 novčanih kazni, od 30 do 3.850 eura.

Najveća kazna od 3.850 eura izrečena je MK servisu za popravka vozila i rent-a-car iz Budve, zbog neizdavanja fiskalnih računa i pružanja usluga bez odobrenja.

Inspektori su sa 2.200 eura kaznili prodavnicu Bonela u Capital plaza centru u Podgorici, jer su zatekli četiri radnika bez ugovora o radu, dok su agenciji Panorama iz Budve izrekli kaznu od 2.150 eura zbog neposjedovanja licence za rad.

Inspektori su zbog odbijanja reklamacije sa 1.700 eura kaznili poslovnicu M:tel-a u kotorskoj Kameliji.

Kazne od 1.150 eura izrečene su Idea marketu u Igalu jer cijene proizvoda na akciji nijesu zakonski utvrđene, kao i turističkoj agenciji u Budvi u kojoj se nijesu prdržavali navedenih cijena. Ista kazna izrečena je plažama Savina i Perla u Herceg Novom, kao i zakupcima plaža u Budvi, Baru i Herceg Novom, jer je, suprotno propisima, više od polovine njihove površine bilo pod ležaljkama.

Inspektori su sa 1.150 eura kaznili i market Idea u podgoričkom naselju Blok pet, jer je utvrđeno da se cijene proizvoda na rafovima i kasi razlikuju.

Kazna od 1.000 eura izrečena je kafiću Tondo u Herceg Novom zbog neposjedovanja dozvole za rad, što je bio razlog i za izricanje kazne od 800 eura dvojici prevoznika čamcima u Virpazaru. Kazna od 800 eura izrečena je i konobi Akustik u Kotoru zbog lažnog reklamiranja, ali i plažnog mobilijara kojim je bilo prekriveno više od polovine plaže, dok su dileri smještaja u Baru kažnjeni sa 750 eura.

Inspektori su sa ukupno 710 eura kaznili kafanu Tajana i konobu Kula u Baru, dok su kazne od po 700 eura izrečene budvanskom Zlatnom klasu i marketu Idea na Tuškom putu u Podgorici.

Inspektori su sa 680 i 530 eura kaznili prodavnice Franca u Kotoru i Nikšiću zbog nepropisnog držanja namirnica i proizvoda sa isteklim rokom.

Kazne od po 400 eura izrečene su bjelopoljskom Kapku, danilovgradskom Tvrdošu, nelegalnom izdavaocu smještaja iz Bara i plažnom baru Sunset u Ulcinju. Sa po 300 eura su kažnjeni dileri smještaja u Ulcinju i Budvi, kupalište 16 B i terasa M u Herceg Novom, šank River u Risnu, Silistria u Virpazaru i suvenirnica Koral u Kotoru.

Inspektori su sa 250 eura kaznili sutomorski Riziko, dok su kazne od po 200 eura izrekli butiku Anđela u Beranama, izdavaocu smještaja u Budvi, podgoričkom Lakiju, barskom Turistu, Komunalnom preduzeću u Kotoru i hotelu Mimoza u Tivtu.

Kazne od 150 eura izrečene su piceriji Kolovrat i Burger factory u Podgorici, podgoričkoj buregdžinici Beno, preduzeću Ultra i hotelu Sozina u Baru, dilerima smještaja u Herceg Novom, Baru i Budvi, kafani u Danilovgradu i Eklipsi u Tuzima.

Najmanje kazne od po 30 eura izrečene su nelegalnoj perionici automobila na Cetinju i N.N. osobi iz Lastve Grbaljske zbog neregistrovanja djelatnosti.

Od ukupno 62 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i upotrebu službenih vozila u privatne svrhe.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: