Ime guvernera do 14. oktobra

To je juče odgovoreno “Vijestima” iz kabineta predsjednika države na pitanje da li će, shodno članu 50 Zakona o CBCG do 14. oktobra predložiti parlamentu novog kandidata za guvernera vrhovne monetarne institucije
3 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.09.2016. 17:28h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ispuniće svoju zakonsku obavezu i predložiće parlamentu novog kandidata za guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG).

To je juče odgovoreno “Vijestima” iz kabineta predsjednika države na pitanje da li će, shodno članu 50 Zakona o CBCG do 14. oktobra predložiti parlamentu novog kandidata za guvernera vrhovne monetarne institucije.

Šestogodišnji mandat aktuelnom guverneru Milojici Dakiću ističe 14. oktobra, a shodno članu 50 Zakona o CBCG predsjednik Crne Gore treba da imenuje kandidata kojeg bi Skupština izabrala za guvernera. Dakić je prošle godine ispunio uslov za penziju.

Osim Dakiću, šestogodišnji mandat ističe i ostalim članovima Savjeta CBCG u naredna dva mjeseca. Sedam dana po isteku mandata Dakiću ističe mandat viceguvernerima. Vrhovna monetarna institucija od početka godine ima samo jednog viceguvernera Nikolu Fabrisa, dok drugo mjesto od kraja decembra prošle godine, kada je podnio ostavku Velibor Milošević, još nije popunjeno jer Dakić, u skladu sa zakonom, nije predložio parlamentu kandidata za drugog viceguvernera. Mandat ostalim članovima Savjeta (Srđa Božović, Milivoje Radović, Milorad Jovović i Asim Telaćević) ističe 2. novembra.

Zbog parlamentarnih izbora koji su zakazani za 16. oktobar, rokova u kojima treba da se konstituiše novi saziv Vlade i Skupštine, pod znakom pitanje je kada će parlament birati novo rukovodstvo CBCG, ali i izmjene i dopune zakona o CBCG.

Postojećim Zakonom o CBCG nije definisano kako vrhovna monetarna institucija funkcioniše po isteku mandata članovima Savjeta do izbora novog rukovodstva.

Vlada kasni sa utvrđivanjem izmjena i dopuna zakona o CBCG. Programom rada izvršne vlasti to je trebalo da se završi do kraja juna.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da je u julu Evropska komisija dala pozitivno mišljenje na nova rješenja kojima će biti definisan rad vrhovne monetarne institucije, ali ministarstvo nije preciziralo vremenski rok kada će predlog biti upućen Vladi na utvrđivanje.

Novim rešenjima, ako budu usvojena, planirano je da se promijeni i organizaciona struktura Savjeta CBCG, koji bi umjesto sedam imao osam članova. Novi član treba da bude treći viceguverner.

Izbor novog rukovodstva CBCG trebalo bi da bude po važećem zakonu, jer bi čekanje na usvajanje novog zakona i nakon toga izbor rukovodstva doveo vrhovnu monetarnu instituciju u situaciju da faktički funkcioniše nekoliko mjeseci bez Savjeta.

Bonus video: