Lazović: Sačuvaćemo energetsku nezavisnost Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore navode da snažno podržavaju projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja
26 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Vujica Lazović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 23.09.2016. 14:06h

Potpredsjednik SDCG i kandidat za poslanika, Vujica Lazović, kazao je da će Socijaldemokrate podsticati projekte koji su od strateškog značaja, a obezbijediće elektroenergetsku nezavisnost Crne Gore, poboljšanje sigurnosti snadbijevanja potrošača, kao i stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema.

"Socijaldemokrate su prilikom utvrđivanja programske politike u oblasti energetike naročito imale u vidu sveobuhvatnu sliku energetske situaciju i specifičnosti funkcionisanja elektoenergetskog sistema. Ovim segmentom smo se posebno bavili jer ga smatramo jednim od ključnih za privredni razvoj države. Crna Gora, iako mala država, raspolaže značajnim energetskim potencijalima, rudnim bogatstvom i obnovljivim izvorima energije tj. hidropotencijalom vjetra, sunčeve energije i biomase", navode Socijaldemokrate.

Dodaju da je iskorišćenost ovih potencijala još uvijek je na niskom nivou i tu postoje značajne rezerve.

"Hidroenergetski potencijal se trenutno koristi ispod 30% vodnog potencijala, a izgradnjom novih hidroelektrana mogla bi postati jedna od najuzornijih država Evrope čime bi drastično povećala izvoz vršne električne energije koja najbolje kotira na berzi. Borićemo se za energetsku politiku koja se zasniva na uvođenju najnovijih tehnologija koje umanjuju štetnost proizvodnje energije iz fosilnih goriva i intenzivan razvoj energije iz obnovljivih izvora. Zato je u prvom planu izgradnja HE na Morači, HE Komarnica i HE na Limu, gdje vidimo veliki potencijal za saradnju sa inostranim partnerima, imajući u vidu mogućnost plasmana električne energije na tržište EU putem podmorskog energetskog kabla izmedju Crne Gore i Italije."

Socijaldemokrate Crne Gore navode da snažno podržavaju projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, "zato što će se sa tim projektom povećati sigurnost i energetska nezavisnost Crne Gore, sačuvati postojeća i otovoriti nova radna mjesta i obezbijediti ekonomski rast, riještiti ekološki problem Pljevalja i izvršiti toplifikaciju ovog grada, kao i funkcionalno valorizovati potencijale Rudnika uglja Pljevlja".

"Mi u Socijaldemokratama Crne Gore, podržavamo Projekat podmorskog energetskog kabla dužine kabla 440 km između Crne Gore i Italje, čime će Crna Gora postati regionalno čvorište za prenos električne energije. S tim u vezi, zalažemo se za paralelno jačanje i prenosne energetske mreže i na taj način bolje povezivanje sa državama regiona. Forsiraćemo podsticaje u plaćanju za najugroženije stanovništvo, mala i srednja preduzeća s posebnim akcentom na preduzetništvo, socijalno preduzetništvo, žene u biznisu i dr. Zalagali smo se i zalagaćemo se za zadržavanje većinskog državnog vlasništva u energetskim kompanija. Podržaćemo podsticaj u izgradnji solarnih panela na krovovima objekata po modelu “ proizvodnja i razmjena na mjestu konekcije”", navodi se u saopštenju.

Socijaldemokrate navode da će voditi projekte i kampanju na podizanju kulture štednje tj. uštede energije kako kod domaćinstva

"Konačno, Socijaldemokrate Crne Gore će kod energetske politike, posebno voditi računa o zaštiti životne sredine i primjeni svih ekoloških standarda."

Bonus video: