Šehović: Reformom poreskog sistema do snažnijeg privrednog rasta

Kad je riječ o porezima na imovinu, uvešće, kako je kazao, pravednije oporezivanje nekretnina tako što će smanjiti poresku stopu za manje vrijedne nepokretnosti, a povećati za vrijednije nepokretnosti, što će dodatno rasteretiti siromašnije građane i povećati prihode jedinicama lokalnih samouprava
54 pregleda 25 komentar(a)
Damir Šehović
Damir Šehović
Ažurirano: 20.09.2016. 10:46h

Socijaldemokrate (SD) će, ukoliko dođu na vlast, reformisati poreski sistem primjenom progresivnog oporezivanja dohotka i imovine u cilju snažnijeg privrednog rasta i očuvanja konkurentnosti crnogorske ekonomije, najavili su njihovi predstavnici.

Potpredsjednik SD-a i kandidat za poslanika u Skupštini, Damir Šehović, saopštio je da reformom poreskog sistema, koju predlažu, žele da stvore ambijent za pošteniju i pravedniju raspodjelu stvorenog.

“Reforma podrazumijeva poreski sistem koji će biti koncipiran tako da očuva konkurentnost ekonomije, ali i da rastereti građane i preduzetnike, da plaćanje poreza bude u skladu sa ekonomskom snagom poreskog obveznika, kao i da oni koji zarađuju manje plaćaju manji porez”, rekao je Šehović na konferenciji za novinare.

On je naveo da poreska politika neće biti razlog za produbljivanje, nego za smanjivanje raslojavanja u društvu.

“Sve to se obezbjeđuje primjenom progresivnog oporezivanja dohotka i imovine. U prvoj godini mandata ćemo promijeniti način oporezivanja dohotka i imovine”, najavio je Šehović.

On je kazao da će smanjiti stopu poreza na dohodak građanima za sva ispodprosječna primanja za 20 odsto, a povećati za iznadprosječna primanja deset odsto i uvesti takozvani neoporezivi dio dohotka.

“To će za rezultat imati pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka, tako da će porast svih ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori već u prvoj godini mandata biti oko deset odsto”, naveo je Šehović.

Kad je riječ o porezima na imovinu, uvešće, kako je kazao, pravednije oporezivanje nekretnina tako što će smanjiti poresku stopu za manje vrijedne nepokretnosti, a povećati za vrijednije nepokretnosti, što će dodatno rasteretiti siromašnije građane i povećati prihode jedinicama lokalnih samouprava.

“U drugoj godini mandata ćemo opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) smanjiti na 17 odsto, i redefinisaćemo dobra i usluge koja se oporezuju sniženom stopom, kako bismo smanjili ulazne troškove i povećali konkurentnost malih i srednjih preduzetnika i porodičnih firmi, posebno onih koji se bave poljoprivredom”, objasnio je Šehović.

Prema njegovim riječima, u prve dvije godine će uvesti elektronsku fiskalizaciju u Crnoj Gori, koja podrazumijeva da se svi fiskalni računi objavljuju na internetu, budući da je postojeći model koji se zasniva na registar kasama prevaziđen.

“Samo po tom osnovu će se u budžet sliti između deset i 15 miliona eura”, dodao je Šehović.

On je podsjetio da su sve konkretne mjere koje treba preduzeti sadržane u njihovom izbornom programu koji su nazvali Dosljedno za nova radna mjesta, za pravedno i solidarno društvo, za više šansi za mlade ljude.

“Realizacijom takvog izbornog programa znači da privredni rast u Crnoj Gori neće biti ispod četiri odsto, da će biti novih kvalitetnih radnih mjesta, da će se otvoriti perspektiva za mlade koji su naš najveći potencijal, ali i da ćemo izgraditi pravednije i solidarnije društvo”, rekao je Šehović.

On je kazao da se SD opredijelila za samostalan nastup zato što smatraju da imaju superioran izborni program.

“Reforma poreske politike na kojoj ćemo dosljedno insistirati je samo jedan dio tog programa. Zato ćemo nakon izbora sa potencijalnim koalicionim partnerima pregovarati isključivo o programu, a ne o foteljama”, naveo je Šehović.

On je kazao da svi oni koji sa njima dijele osnovne programske principe multetničke, građanske, i evroatlanske Crne Gore mogu biti postizborni koalicioni partneri.

“Naravno pod uslovom da prihvate ključne elemente iz našeg ekonomskog programa Dosljedno za nova radna mjesta, pravedno i solidarno društvo i više šansi za mlade ljude, čiji je sastavni dio i reforma poreskog sistema koju sam danas predstavio”, zaključio je Šehović.

Otvorili sve potrebne račune

Socijaldemokrate (SD) su otvorile sve potrebne račune za učestvovanje u izbornoj kampanji i o tome obavijestile Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK), saopštio je potpredsjednik partije, Damir Šehović.

On je, reagujući na činjenicu da je ASK u ponedjaljak pokrenula prekršajni postupak protiv SD jer, kako je saopšteno, učestvuju u izbornoj kampanji, a nijesu ispunili zakonom propisane obaveze, kazao da je riječ o nesporazumu.

„Mi smo odmah, nakon što nam je juče potvrđena izborna lista, otvorili sve potrebne račune i o tome obavijestili Ageniciju“, rekao je Šehović na konferenciji za novinare.

On je dodao da očekuje da će to biti dovoljno da postupak protiv SD-a, najavljen od Agencije, bude obustavljhen jer ne postoji nikakav razlog za tako nešto.

„Vjerujemo da je bilo nerezumijevanja i da smo to juče apsolvirali na način što smo ih obavijestili prije nego što je crnogorska javnost dobila informaciju da je pokrenut postupak protiv političkih partija“, naveo je Šehović.

Prema njegvoim riječima, SD su juče u prijepodnevnim satima, prije podnošenja prijave otvorile nekoliko tih potrebnih računa i u tom smislu prevazišli problem sa Agencijom.

Šehović je ponovio da je riječ o nesporazumu i različitom tumačenju normi.

„Naša logika je bila da, kada zvanično Državna izborna komisija potvrdi izbornu listu, vi ste od tog momenta zvanično u kampanji i dužni da otvorite žiro račun. Tako da smo mi u skladu sa tim i postupili“, istakao je Šehović.

On je dodao da očekuje da su otklonjene sve dileme koje postoje između SD-a i ASK-a i da ni na koji način neće biti tretirani prijavama od strane Agencije.

Šehović je saopštio da zvanično nijesu dobili odgovor od Agenicije, ali da su ih obavijestili da su računi SD-a otovreni i da su time ispinuli sve zakonske preduslove koje politička partija, koja učestvuje na izborima, treba da ispuni.

Bonus video: