Sud sporiji jer ima 200 tužilaca

U dopisu Medenice, u koji “Vijesti” imaju uvid, objašnjeno je da 200 tužilaca vodi postupak protiv Adiko banke (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka)
0 komentar(a)
Korisnici kredita ispred suda, Foto: Zoran Đurić
Korisnici kredita ispred suda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2016. 17:02h

Sudski postupak po tužbi koju su građani podnijeli protiv Adiko banke zbog kredita odboravanih sa valutnom klauzulom vezanom za švajcarski franak traje dugo jer je to složeni predmet u kome učestvuje veliki broj tužilaca.

To je objašnjeno poslanicima skupštinskog Odbora za ekonomiju u pismenom dopisu, koji je uputila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Skupština je krajem jula usvojila zaključke odbora u vezi sa primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od kojih su najvažniji da Vrhovno državno tužilaštvo i specijalni tužilac dostave pisanu informaciju o njihovom postupanju povodom četiri krivične prijave protiv odgovornih u ovoj banci, a predsjednik Vrhovnog suda da dostavi informaciju o razlozima odugovlačenja sudskog postupka koji su klijenti pokrenuli pred podgoričkim Osnovnim sudom u maju 2013. godine.

U dopisu Medenice, u koji “Vijesti” imaju uvid, objašnjeno je da 200 tužilaca vodi postupak protiv Adiko banke (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka).

“Dužina trajanja prvostepenog postupka u tom predmetu je posljedica složenosti u činjeničnom i pravnom smislu sa velikim brojem tužilaca.Osim toga, tokom procesa donesena su rešenja o privremenoj meri, rešenja o povlačenju tužbe i o troškovima postupaka protiv kojih su izjavljene žalbe, pa su spisi dostavljani drugostepenom sudu na odlučivanje po žalbama”, navodi se u dopisu.

Objašnjeno je da advokati nijesu dostavili punomoćje za još 60 tužilaca. Prvobitno je 300 građana pokrenulo tužbu, ali je njih 100 u međuvremenu odustalo od tužbe. Osim banke, tužena je i faktoring kompanije Heta na koju je prenesen dio nenaplaćenih kredita.

Čekaju dokaz ekonomskog vještaka

Medenica je objasnila da je ostalo da vještak ekonomsko-finansijske struke obavi vještačenje i da je to posljednji dokaz koji je ostao da se izvede u tom postupku.

“Radi se o složenom vještačenju”, istaknuto je u dopisu.

U dopisu je objašnjeno da tužioci zahtijevaju da se pojedine odredbe ugovora koji su sklopili sa bankom proglase ništavnim i da se krediti obračunaju po kursu između švajcarskog franka i eura na dan kada je sklopljen ugovor.

“Na incijativu Građanskog odeljenja Osnovnog suda u Podgorici Vrhovni sud je donio pravni stav prema kome se Zakon o konverziji u švajcarskim francima primjenjuje i kada je ta banka potraživanja prenijela na neku drugu finansijsku organizaciju”, objašnjeno je u dopisu.

Od pokretanja tužbe u maju 2013. godine troje sudija je vodilo predmet. Sljedeće ročište je zakazano za 11. oktobar 2016. godine.

Bonus video: