URA: Građani da daju glas onima koji će spriječiti pustošenje imovine

"Javnosti je poznato da je Vlada iznijela na prodaju budvansku zemlju bez saglasnosti Opštine i njenih građana i vlasnika zemljišta, da je državno vlasništvo nad mnogim parcelama pod sporom i da je, umjesto da bude podstaknuta, eliminisana zdrava konkurencija"
83 pregleda 40 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 13.09.2016. 15:34h

Podatak da se domaćoj advokatskoj kancelariji Martinović platilo 360.000 eura za pripremu tendera za prodaju državne zemlje u Buljarici od ranije poznatom kupcu, a da se uskoro namjerava isplatiti i ostatak do milion eura, dovoljan je razlog da se glasa protiv DPS i njegovih satelita na sljedećim izborima, saopšteno je iz Građanskog pokretat URA.

Vlada je pravnom savjetniku u postupku valorizacije lokaliteta Buljarica advokatu Nikoli Martinoviću isplatila neto 360 hiljada eura. Martinović je za finansijsko-pravnog savjetnika izabran u oktobru 2014. godine, a ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je 6. februara 2015. prema kojem treba da mu bude isplaćeno ukupno milion eura.

"Izvjesno je da se takav pravni posao mogao obaviti i za deset puno manji iznos, pod uslovom da se propisno odradi, a to znači u skladu sa zakonom. Međutim, javnosti je poznato da je Vlada iznijela na prodaju budvansku zemlju bez saglasnosti Opštine i njenih građana i vlasnika zemljišta, da je državno vlasništvo nad mnogim parcelama pod sporom i da je, umjesto da bude podstaknuta, eliminisana zdrava konkurencija. Kao što smo očekivali i najavili, ozbiljni investitori nisu pokazali interes za netransparentni tender odlazeće vlasti, koja je neposredno pred izbore ponudila na prodaju najveću i najvredniju netaknutu uvalu Mediterana, čemu se, pored mještana i privatnih vlasnika zemlje, protivila čitava opozicija i šira javnost", navodi se u saopštenju URA.

Dodaju da se na tenderu, "takođe očekivano i najavljeno", pojavilo samo već poznato ime, čije interese, prema svjedočenju privatnih zemljovlasnika Buljarice, "zastupa premijerova sestra, dok planove za gradnju crta premijerov brat."

"Posao, doduše, još nije dodijeljen zbog dobre procjene iskusnog premijera da bi se zbog nasilnog preuzimanja opštinskih ovlašćenja u Budvi mogao ‘desiti narod’. To, međutim, neće spriječiti DPS da u izbornoj kampanji najavi veliki plan gradnje koji će, navodno, dići vrijednost privatnog zemljišta u Buljarici. Kao i pred ranije izbore, i ovih dana predstavnici navodnog investitora obilaze pojedine vlasnike i nude im atraktivne cijene za njihove nekretnine i svađaju vlasnike zemljišta selektivnim ponudama i obećanjima".

Iz URA ističu da je zbog vjerovanja "ovim i sličnim bajkama", DPS je glatko dobio prethodne izbore u Budvi.

"A vlasnici su umjesto tržišnih dobili nepristojno niske ponude cijena za svoje zemljište. Ako bi DPS-u ponovo prošla izborna prevara, izglasaće se zakon kojim se prenosi opštinsko vlasništvo na Vladu, kao i zakoni o eksproprijaciji, morskom dobru i gradnji objekata. Nakon toga će ne samo stanovnici Buljarice, već i mnogi drugi građani Crne Gore, ostati bez vrijedne djedovine i perspektive za goli opstanak. Isplata Kancelariji Martinović, o kojoj su izviještavali mediji, svojevrsno je prejudiciranje odluke koju tek treba da donese lokalna samoupravu i demonstracija sile koja se sistematski i uporno vrši nad imovinom crnogorskih građana, kada god zapadne za oko "strateškim investitorima". Pozivamo građane da više ne vjeruju DPS-u i da svoj glas daju onima koji će spriječiti pustošenje njihove privatne imovine. Sa svoje strane, nakon preuzimanja vlasti, URA će zajedno sa partnerima zatražiti da se temeljno ispita odgovornost društva iz Savjeta za privatizaciju na čelu sa premijerom zbog sramne isplate 360 000 eura advokatskoj kancelariji Martinović i drugih nezakonitih aktivnosti oko tendera za Buljaricu", zaključuje se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

Bonus video: