Ministarstvo finansija: Ko ometa nadzor, gubi koncesiju

Ovaj vid državnog nadzora će omogućiti dugo očekivano uvođenje reda u ovoj oblasti, povećanje državnih prihoda i smanjenje prostora za zloupotrebe.
118 pregleda 1 komentar(a)
Kocka, kockanje, kladionica, rulet, Zakon o kocki, kockari, Foto: Shutterstock
Kocka, kockanje, kladionica, rulet, Zakon o kocki, kockari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2016. 17:36h

Priređivači igara na sreću koji se ne povežu na on-line nadzor Ministarstva finansija izgubiće koncesiju i više se neće moći baviti tim poslom, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija i Uprave za igre na sreću.

Nakon čekanja od 12 godina Ministarstvo finansija je 3. avgusta ove godine objavilo pravilnike koji obavezuju priređivače igara na sreću u kladionicama, automat klubovima i preko interneta da se povežu na sistem on-line nadzora.

Ovaj vid državnog nadzora će omogućiti dugo očekivano uvođenje reda u ovoj oblasti, povećanje državnih prihoda i smanjenje prostora za zloupotrebe.

Pravilnici su stupili na snagu 12. avgusta a po isteku roka od 90 dana, počinje rok od 60 dana u kojem svi priređivači moraju izvršiti priključenje na nadzorni sistem. Nakon isteka roka inspekcije će kontrolisati priređivače, a ko nije povezan na sistem ili ga ne dopušta izgubiće koncesiju.

“Priređivači su upoznati sa procedurom priključenja kroz niz sastanaka i prezentacija koji su održani a dio priredjivača je ranije preuzeo i odgovarajuću tehničku dokumentaciju. Dobra vijest je i da su se Upravi za igre na sreću obratile i nezavisne informatičke kompanije koje žele da pruže svoje usluge priređivačima u cilju priključenja na nadzorni sistem i da je i njima omogućeno preuzimanje tehničke dokumentacije. Otvoren je poseban e-mail kanal za zvaničnu komunikaciju sa tehničkim licima priredivača i obezbijeđena je konstantna tehnička podrška partnerske kompanije Smart Tech koja je i izradila nadzorni sistem”, saopšteno je iz Ministarstva.

Uprava za igre na sreću i Smart Tech su pripremili tehnič ko uputstvo i obavještenje koje će ove sedmice poslati svim priređivačima kako bi se dodatno pojasnili svi tehnički detalji, njihove obaveze i kontakti na koje mogu dobiti sve neophodne informacije.

On-line je tehnička platforma za praćenje finansijskih i drugih transakcija u priređivanju igara na sreću povezivanje sa informacionim sistemima priređivača. “Svi uplatni, stornirani i dobitni listići iz kladionica će morati biti prijavljeni nadzornom sistemu sa kompletnim rezultatima događaja na osnovu kojih su proglašeni dobitnim. Svaka uplata i isplata u automat klubu će biti registrovana. Realizacijom ovog projekta smanjiće se mogućnost zloupotreba u vidu neprijavljivanja prihoda i slično, a inspekcijske službe će imati na raspolaganju napredan informatički alat za nadzor . Očekivanja su da će implementacija ovog sistema unaprijediti djelatnosti igara na sreću i povećati državne prihode po osnovu koncesionih naknada. Upravo iz ovih razloga po nalogu ministra finansija Raška Konjevića ubrzana je izmjena propisa neophodnih za uvođenje nadzora”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pored veće kontrole finansijskih tokova, sprečavanja zloupotreba i povećanja prihoda uvođenje on-line nadzora će omogućiti i niz prednosti igračima koji će imati veću zaštitu.

“Ovom prilikom ćemo pomenuti samo tri najvažnija segmenta. Prvo, ovaj sistem osigurava kontrolu prijavljivanja rezultata i vezanih ishoda za isplatu dobitaka, te se na taj način pospješuje pravna sigurnost. Drugo, obavezna upotreba zvanično sertifikovanih generatora slučajnih ishoda za klađenje na virtuelene događaje sprječava bilo kakvu mogućnost namještanja ishoda. Treće, sistem omogućava praćenje zakonom propisanog procenta povraćaja uplata igračima kod igara na sreću na automatima”, navedeno je iz Ministarstva.

Planiranim unapređenjem nadzornog sistema, kako je saopšteno, igrači će steći povjerenje i biti u mogućnosti da ostvaruju učešće u igrama na sreću na zakonit način, sa jasno definisanim pravima i obavezama svih učesnika u postupku.

“Time će prava igrača biti zaštićena daleko bolje nego što je to sada slučaj. Stečenim povjerenjem izmijeniće se negativna percepcija cijele djelatnosti koja u razvijenim društvima predstavlja jednu od najsofisticiranijih privrednih grana”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva i Uprave za igre na sreću.

Izmjena zakona i nadogradnja softvera za punu kontrolu

Sistem on-line nadzora predviđa kontrolu u realnom vremenu priređivanja igara na sreću u kladionicama, automat klubovima i preko interneta, kao i na automatima u kazinima.

“Sistem se ne odnosi na lutrijske igre na sreću jer to nije propisao važeći zakon. Dobra okolnost je da predmetni softverski sistem, uz minimalne modifikacije, već podržava priključenje ove vrste igara na sreću. Dakle, neophodno je samo predmetnu obavezu unijeti u Zakon”, saopšteno je iz Ministarstva.

Grupa opozicionih poslanika predložila je izmjenu zakona kojom se između ostalog predviđa obaveza on-line nadzora i za lutrijske igre.

“Za uključivanje u nadzor igara na sreću u kazinima, iako već postoji ta obaveza po Zakonu o igrama na sreću, potrebno je značajnije softversko proširenje nadzornog sistema i obimnije tehničko unapređenje hardverske komponente”, navedeno je iz Ministarstva.

Kažu da je riječ o obimnom projektu i da je sada najvažnije izvršiti početno priključivanje.

“U sledećoj fazi, kompletnost nadzornog sistema će se značajno unaprijediti uvođenjem obaveze digitalnog potpisivanja podataka, kao i posebnim postupcima prijavljivanja ili preautorizacije pojedinačne uplate ili isplate nadzornom sistemu, uz dodjeljivanje jedinstvene oznake nadležnog organa, prije njihove same realizacije. Tehnički koncept i planovi za obuhvat i implementaciju ovih unapređenja su već razrađeni i njihova realizacija, uz odgovarajuću budžetsku podršku, bi trebalo da bude realizovana u najskorijem periodu. U tom pravcu, treba istaći, da je ministar finansija Raško Konjević dao zeleno svjetlo da se u ove svrhe predvide sredstva u budžetu za 2017. Finalno ćemo dobiti sveobuhvatan nadzorni sistem i punu kontrolu nad priređivanjem igara na sreću”, navedeno je iz Ministarstva.

Bonus video: