Lazović: Isplata penzija neće biti dovedena u pitanje

On je pojasnio da je ekonomski rast, uslovljen prvenstveno rastom turizma od četiri odsto i građevinske djelatnosti od 23 odsto, uslovio i rast državnih prihoda u prvih osam mjeseci 13 odsto iznad naplate u istom prošlogišnjem periodu i pet odsto iznad planiranog
3 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.09.2016. 16:53h

Isplata penzija i socijalnih davanja ni u kom slučaju neće biti dovedena u pitanje, poručio je vicepremijer, Vujica Lazović, navodeći da u ovom trenutku nema razloga za rebalans budžeta.

On je naglasio da nema nikakve potrebe, a nema ni razloga da se u ovom momentu govori o rebalansu budžeta.

“Razlozi su sljedeći - stanje u javnim finansijama je stabilno i budžet je likvidan što dokazuje uredno izmirivanje obaveza budžeta”, rekao je Lazović agenciji Mina-business.

On je pojasnio da je ekonomski rast, uslovljen prvenstveno rastom turizma od četiri odsto i građevinske djelatnosti od 23 odsto, uslovio i rast državnih prihoda u prvih osam mjeseci 13 odsto iznad naplate u istom prošlogišnjem periodu i pet odsto iznad planiranog.

Prema njegovim riječima, odličnoj naplati državnih prihoda doprinijela je jednokratna naplata digitalne dividende u iznosu od 50 miliona što je zasluga informacione zajednice.

„Međutim, i bez tog prihoda pojačana intezivnija ekonomska aktivnost je uticala na rast redovnih prihoda preko sedam odsto u odnosu na prošlu godinu i dva odsto preko plana“, istakao je Lazović.

On je poručio da je iz svega navedenog jasno da u ovom trenutku ne postoje razlozi za rebalans budžeta.

“Imajući u vidu samo te dvije činjenice koje se odnose na premašivanje prihoda u odnosu na plan i smanjivanje rashoda u odnosu na plan, postavlja se pitanje: Čemu rebalans budžeta?”, naveo je Lazović.

On je kazao da je rebalans budžeta tema koja će biti forsirana tokom predizborne kampanje.

“Predizborne kampanje u svakoj zemlji prirodno karakteriše, pogotovo sa strane opozicije, žustra retorika i višak riječi, a manjak argumenata. To je priroda predizbornih kampanja. To je dodatni razlog da se u ovo ne ulazi sada jer se od drveća ne bi vidjela šuma”, poručio je Lazović.

Kako je istakao, mnogo je važnije dati prednost ekonomskim ciljevima Vlade koja kao jedini instrument u fiskalnoj politici ima upravo Budžet, nego Budžetu dodjeljivati političke ciljeve zarad predizborne kampanje i dovesti u pitanje smisao jedne takve važne odluke kao što je rebalans državnog budžeta.

“To što su parlamentarni izbori za nešto više od mjesec, ne znači da novcem poreskih obveznika treba upravljati nedogovorno”, smatra Lazović.

Kako je podsjetio, na sastanku održanom u julu na kojem su bili predsjednik Vlade, potpredsjednici i ministar finansija odlučeno je da se rebalans budžeta za ovu godinu odloži.

“Jasno je na osnovu ovoga što sam rekao da do daljeg nema nikakve potrebe za rebalansom i ono što je sada svakako prioritet je rad na Zakonu o budžetu za 2017. godinu”, pojasnio je Lazović.

On je ukazao da se taj budžet ne može sastaviti bez fiskalnih i ekonomskih parametara iz 2016. i projekcija do 2019. godine.

“Prema tome dosta je pred nama ozbiljnog posla tako da svaka priča o rebalansu u ovom trenutku nema nikakvih ekonomskih utemeljenja već je čista dnevna politika. To znaju svi učesnici sastanka, predsjednik Vlade, potpredsjednici i ministar finansija”, rekao je Lazović.

To, kako je kazao, znaju i članovi Vlade koji su o svemu detaljno informisani, a i javnost je kroz saopštenja i na druge načine o tome detaljno informisana.

“Shvatam znatiželju novinara da dobiju odgovor na pitanje „kad će rebalans“, ali to pitanje se, kako sam objasnio, sada uopšte ne postavlja osim kao opoziciona predizborna priča”, dodao je Lazović.

Komentarišući navode da do kraja gopdine neće biti penzija, Lazović je kazao da je to, sa strane medija čisti senzacionalizam, a sa strane onih članova Vlade koji su mediju informaciju dostavili samo dnevna politika.

“Ono što je važno naglasiti je da ni u kojem slučaju neće biti dovedena u pitanje isplata penzija i socijalnih davanja što nikada nije u Crnoj Gori dovedeno u pitanje, čak ni u doba rata u okruženju i sankcija. To treba posebno naglasiti premda je to jasno iz samog teksta koji pominjete”, rekao je Lazović.

On je dodao da su tamo pomenute sve opcije jer svaka vlada mora uvijek da uze u obzir sve opcije koliko god one bile vjerovatne ili manje vjerovatne.

Prema njegovim riječima, to forsirati u medijima je, sa jedne strane senzacionalizam, "što je danas svojstveno mnogim medijima i to razumijem, ali je sa strane pojedinih članova Vlade koji to forsiraju u medijima iako znaju da takvi napisi nijesu utemeljeni i nemoralno i protivno propisima i procedurama".

“Zbog javnosti ipak da objasnim to je kao kada bi neko uzeo na primjer neki dokument Ministarstva odbrane u kojem se mora razmatrati i varijanta rata ili npr. Ministarstva zdravlja u kojem se mora razmatrati mogućnost neke epidemije pa napisati: Biće rata ili biće epidemije. Eto toliko je to ozbiljno i zasnovano”, naveo je Lazović.

Bonus video: