Upravna inspekcija MUP-a: Brajović da direktora postavi po propisima

Ministarstvo je u primjedbama navelo da je postavljanje novog direktora bilo u javnom interesu zbog tendera za luku u Bijeloj
83 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate
Ivan Brajović, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 09.09.2016. 19:40h

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova naredila je ministru saobraćaja i pomorstva Ivanu Brajoviću, da otkloni nepravilnosti u vezi sa prestankom mandata direktora Lučke uprave Mladena Lučića i popune tog radnog mjesta po osnovu konkursa od 7. marta ove godine.

U rješenju o naredbi navedeno je da je Brajović dužan da pisano obavijesti inspektora da li su naređene mjere izvršene, u roku od tri dana od isteka roka određenog za izvršenje mjere. Žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Inspekcija je obavila inspekcijski nadzor u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva 4. jula ove godine povodom inicijative Lučića. Vlada je u aprilu smijenila Lučića dužnosti izvršnog direktora Lučke uprave Kotor, a na njegovo mjesto je imenovala Vladimira Stjepčevića (SD) koji je bio zaposlen u kompaniji Adriatik marinas.

U inicijativi Lučić navodi da mu Uprava za kadrove nije prihvatila prijavu na konkurs sa neargumentovanim objašnjenjem, iako je on bio jedini direktor Lučke uprave od osnivanja. Dodaje da je prihvaćena prijava Stjepčevića koji ne ispunjava uslov za obavljanje poslova tog radnog mjesta u pogledu radnog iskustva na rukovodećim mjestima sa posebnim ovlašćenjima.

Inspekcija navodi da je Stjepčević dobio rješenje o imenovanju četiri dana nakon sjednice Vlade, ne čekajući sljedeću sjednicu i verifikaciju zapisnika sa prethodne i počeo da obavlja poslove direktora Lučke uprave “prije sticanja svojstva izvršnosti rješenja”.

“Iz obrazloženja rješenja se ne može utvrditi pravni osnov za razrješenje dužnosti direktora Lučke uprave u skladu sa odredbom člana 56 stav 2 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Imenovani je 'razriješen' dva mjeseca nakon prestanka mandata, pri čemu nije odgovarajućim aktom konstatovan prestanak mandata”, konstatovala je inspekcija. Dodaju da postupak popune tog radnog mjesta nije pokrenut u skladu sa zakonom.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je dalo primjedbe na zapisnik o inspekcijskom pregledu, koje su inspektorke ocijenile neosnovanim.

Ministarstvo je u primjedbama navelo da je Lučić 10. februara 2011. godine, imenovan za direktora Lučke uprave na pet godina i nastavio da obavlja te poslove do imenovanja novog starješine po javnom konkursu, pa mu zbog toga nije donijeto rješenje o prestanku mandata.

Ističu da se radi o preduzimanju hitnih mjera u javnom interesu, jer je Lučić bio na čelu Tenderske komisije za tender za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilšne luke na području Bijele.

Zbog ostavke Lučića, kako navode, doveden je u pitanje proces pregovora sa investitorom i ulaganje 20 miliona eura.

Lučić je nedavno podnio krivičnu prijavu protiv Brajovića, zbog, kako je naveo u prijavi, nezakonitog razrješenja i političkog pritiska.

Nezakonito zaposleno 26 službenika

Brajoviću je drugim rješenjem naređeno da otkloni nepravilnosti u vezi sa angažovanjem radnika po osnovu ugovora o djelu, čiji ugovori na dan inspekcijskog pregleda nijesu bili istekli. U rješenju o naredbi, navedeno je i da je Brajović obavezan da otkloni nepravilnosti u vezi sa popunjavanjem radnog mjesta generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj. Na tom mjestu je Vladan Radonjić. Tokom inspekcijskog pregleda utvrđeno je da je od 1. januara ove godine do inspekcijskog pregleda 4. juna po osnovu ugovora o djelu angažovano 26 izvršilaca (4 u Ministarstvu, 13 u Lučkoj upravi i 4 u Direkciji za željeznice). Inspekcija je konstatovala da je pored tih 26 angažovanih po osnovu ugovora o djelu, bilo angažovano još pet izvršilaca na neodređeno vrijeme u skladu sa zakonom. Inspekcija napominje da je angažovanje izvršilaca po osnovu ugovora o djelu suprotno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Bonus video: