Lazović: Zapadni Balkan ne smije biti izuzetak

On je dodao da je Vlada Crne Gore opredijeljena da razvija informaciono društvo sa jasnom vizijom napretka informaciono-komunikacionih tehnologija, svjesna da nove tehnologije omogućavaju snažan ekonomski razvoj
7 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.09.2016. 13:53h

Zemlje zapadnog Balkana ne smiju biti izuzetak kada su u pitanju digitalna transformacija i moderne tehnologije, kao neki od osnovnih preduslova ekonomskog razvoja i kompetitivnosti, saopštio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović.

„Vrijeme je da prevaziđemo podjele i da se okupimo oko dinamičnog ekonomskog razvoja za nova radna mjesta, prije svega za stvaranje većih mogućnosti za mlade“, rekao je Lazović na ministarskom sastanku pod nazivom Digitalna transformacija u zemljama zapadnog Balkana, koji je održan na Bledu.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije su saopštili da su na ministarskom sastanku, organizovanom u sklopu Bledskog strateškog foruma, kojem su prisustvovali ministri zaduženi za telekomunikacije i javnu upravu iz zemalja zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije, razmatrane osnove za digitalnu transformaciju društva i mogućnosti korišćenja digitalizacije za potrebe regionalne ekonomske saradnje i razvoja.

„Izazov za skoriju budućnost je da Crna Gora bude visoko razvijeno informaciono društvo sa što većim brojem ICT stručnjaka, u kojem će nivo primjene informacionih tehnologija biti na nivou zemalja članica EU. To se prvenstveno postiže ukoliko ostvarujemo ciljeve iz Digitalne agende za Evropu koja je prva od sedam ključnih inicijativa predviđenih programom Strategije Evropa 2020“, naveo je Lazović.

On je dodao da je Vlada Crne Gore opredijeljena da razvija informaciono društvo sa jasnom vizijom napretka informaciono-komunikacionih tehnologija, svjesna da nove tehnologije omogućavaju snažan ekonomski razvoj.

„Rukovodimo se jasnom vizijom: Crna Gora – digitalno društvo. Tu smo na samom početku u pogledu nivoa korišćenja mogućnosti interneta i tehnologija od biznisa, pa je u dijelu digitalne ekonomije upravo to povećanje nivoa iskorišćenosti naš najkrupniji zadatak“, saopštio je Lazović.

On smatra da biznisi moraju, sa svoje strane, prepoznati te benefite.

„Naše je da im to omogućimo kako kroz edukaciju i stvaranje povoljnog razvojnog ambijenta. U digitalnoj ekonomiji ne postoji više gotovo ništa što je samo lokalno i ograničeno i smatram da nas pravi razvoj čeka onda kada to i biznisi sami prepoznaju“, zaključio je Lazović.

Na marginama sastanka o digitalnoj transformaciji u zemljama zapadnog Balkana, Lazović je imao bilateralne susrete sa potpredsjednikom Vlade i ministom za javnu upravu Slovenije, Borisom Koprivnikarom, i ministrom za javnu upravu Kosova, Mahirom Jagčularom, tokom kojih su razmijenjena iskustva o digitalizaciji i izazovima za izgradnju kvalitetnog povezivanja regiona.

Bonus video: