Slovenci se žale: Inženjer već radi na dva mjesta za EPCG

Iz Eminenta su na žalbu Slovenaca odgovorili da im je cilj opstrukcija posla jer Sloveniji konkurencija iz CG ne odgovara
0 komentar(a)
žičara (ilustracija)
žičara (ilustracija)
Ažurirano: 03.09.2016. 14:20h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki još nije odlučila o žalbi slovenačkog GH holdinga na tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge projektovanja i izgradnje isklopive šestosjede žičare K8, na lokalitetu Kolašin 1600.

Slovenački holding, koji je u konzorcijumu sa kompanijom Lajtner iz Italije i Intermost Podgorica, podnio je žalbu u zakonskom roku koju Direkcija javnih radova nije uvažila. U žalbi je iznijeto niz primjedbi i sumnji u angažman inženjera Ratimira Saveljića iz firme Eminent.

Slovenci smatraju da je ponuda prvorangiranogkonzorcijuma firmi Eminent i Doplmajer, sa nizom podizviđača (cijenom od 8.979.740 eura i garantnim rokom od pet godina), neispravna iz više razloga.

Navode da nijesu imali zakonsko pravo da kao odgovornog inženjera ponude Saveljića jer je on već angažovan na nekoliko poslova kod Elektroprivrede u mjestu Klinci kod Herceg Novog i na rekonstrukciji trafostanice Pržno.

"Ovakvim angažmanom ne samo da je obesmišljen Zakon o radu, već su i ozbiljno uzdrmani temelji Ajnštajnove specijalne teorije relativnosti iz 1905. godine, koja se bavi pitanjima relativnosti vremena i relativnosti prostora, te pitanjem brzine svjetlosti kao maksimalne moguće brzine u univerzumu”, ističe se između ostalog u žalbi.

Tvrde da Saveljić već po osam sati radi istovremeno u mjestu Klinci i mjestu Pržno, u dvije različite opštine, pa ne može i na trećem mjestu, na budućem skijalištu u opštini Kolašin.

Saveljić je “Vijestima” kazao da iz Eminenta ne žele da daju izjavu za medije, s obzirom da na to nemaju pravo “jer je svaki medijski pritisak zabranjen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”.

“Naša izjašnjenja poslali smo organu koji je nadležan za donošenje svih odluka po ovom postupku”, naveo je Saveljić.

Eminent je u odgovoru na žalbu Slovenaca istakao da žalbu valja odbiti u cjelini jer se radi o aktu koji je “satkan od formalističkih navoda koji impliciraju manipulativni karakter akta čiji je cilj opstrukcija predmetnog posla”.

“Opstrukcijom ovog posla Crna Gora ostaje neprepoznata na mapi skijališta što je vrlo značajno skijalištima iz okruženja, pa i Slovenije kojima konkurencija iz Crne Gore nikako ne odgovara. U ponudi žalioca se nalazi i privatna ustanova Biotehnički centar Bijelo Polje koja je već ulagala žalbu po ovom postupku, koja je bila neuredna i imala je za cilj prolongiranje postupka koji praktično već traje preko 14 mjeseci”, navodi se u odgovoru u koji “Vijesti” imaju uvid. Dodaje se da je za Saveljića dostavljeno sve što je traženo tenderskom dokumentacijom, a nije navedeno da ne mogu da učestvuju ponuđači koji su imali ugovore kod drugih obveznika javnih nabavki. Napominje se da je u poslovima kod EPCG Eminent samo član zajedničke ponude (nisu nosioci) zadužen za dio poslova.

Direkcija odbila sve navode Slovenaca kao neosnovane

Predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda DRJ Rešad Nuhodžić potvrdio je „Vijestima“ da je Direkcija sve žalbene navode slovenačkog GH Holdinda odbila kao neosnovane, zbog čega je dokumentacija proslijeđena Komisiji na odlučivanje. „U interesu je svih da se o žalbi što prije odluči“, kazao je Nuhodžić uz očekivanje da će Komisija to uraditi u zakonskom roku.

Bonus video: