Rada i Milk kraft još ne mogu dobiti kredit

Mugoša sumnja da će projekat mljekare Milk kraft u Pavinom Polju zaživjeti, jer bi za farmu sa 500 krava trebalo oko 500 hektara zemlje za proizvodnju kabaste hrane
101 pregleda 3 komentar(a)
Bjelasica Rada, Foto: Jadranka Ćetković
Bjelasica Rada, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.09.2016. 15:47h

Za nerealizovanje dva kredita od dva i tri miliona iz Abu Dabi fonda za fabriku Bjelasica rada i mljekaru u Tomaševu Milk kraft nije krivo Ministarstvo poljoprivrede, već neispunjavanje uslova tih firmi, saopštio je u Bijelom Polju opozicioni potpredsjednik Milorad Vujović.

Radnici Rade su kazali da imaju informaciju da se čeka da ode ministar poljoprivrede Budimir Mugoša sa funkcije i da će tada dobiti kredit.

„Ovdje je očigledno da nijesu ispunjeni svi kriterijumi kada je u pitanju garancija za kolateral i porez koji su u jednom dugom periodu nagomilali“, kazao je Mugoša na javnoj tribini u Bijelom Polju. On je ocijenio da je Ministarstvo poljoprivrede jedino u regionu koje se sticajem okolnosti bavi davanjem kredita.

Ministar sumnja da će projekat mljekare Milk kraft, koja se planira u Pavinom Polju zaživjeti, jer bi za farmu sa 500 krava trebalo oko 500 hektara zemlje za proizvodnju kabaste hrane, dok njen vlasnik nema ni hektara zemlje u vlasništvu, izuzev zemljišta koje planira da zakupi i sve to na području koje ima samo jednu sjetvu.

Radnici Bjelasice rada su pitali ministre zašto država uporno ćuti i ne dozvoljava fabrici da radi i kako mogu da dobiju plate koje kasne osam mjeseci ako ne rade.

Građani kojima je oduzeta zakonito stečena imovina godinama teško ostvaruju pravo na povraćaj i plaćanje naknade, a za to je kriva državna komisija pri Ministarstvu finansija, ocijenio je predsjednik Udruženja za vraćanje i zaštitu privatne svojine Branko Hajduković.

Vujović je rekao da je najbolji način rješavanja problema restitucije izrada novog predloga zakona po uzoru na zakon o restituciji iz 2004. godine.

U izradi tog zakona bi, kako je kazao, učestvovali i eksperti resornog ministarstva.

„Tim zakonom cjelokupna imovina koja nije privedena namjeni, bilo kog oblika poljoprivrednog, građevinskog, šumskog ili drugog zemljišta vraća se u naturi bivšim vlasnicima i to bi bio najbolji oblik privatizacije“, kazao je Vujović.

Bonus video: