Žugić nije protiv poreske policije: Pomoći će u naplati dugova

Žugić smatra da se moraju osnažiti zakoni i uvesti krivična odgovornost za nepovezani radni staž i neplaćanje doprinosa
11 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2016. 06:43h

Bivši ministar finansija i aktuelni savjetnik premijera Radoje Žugić tvrdi da nije bio protiv formiranja poreske policije, čiji je šef davno izabran, ali sektor još ne postoji.

“Niti sam se miješao u donošenje akta u sistematizaciji, niti u predlaganje niti osporavanje, niti kadrovsku politiku. Sve su to radili direktori Poreske uprave, to nema blage veze sa ministrom finansija koji nema pravo da ospori nešto što može da bude korisno za suzbijanje sive ekonomije, naplatu poreskih dugovanja, fiskalnu urednost, sprečavanje poreske evazije”, rekao je Žugić u emsiji Crveni telefon TVCG.

Formiranje poreske policije se, kako je kazao, ne predviđa zakonom, već aktom o sistematizaciji.

Ukidanje Sektora poreske policije predloženo je u martu, iako je 20-ak dana prije toga na konkursu izabran Miodrag Martinović za šefa tog sektora. Sektor poreske policije tada je izbrisan iz novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Žugić smatra da se moraju osnažiti zakoni i uvesti krivična odgovornost za nepovezani radni staž i neplaćanje doprinosa.

On je dodao da je to bio aktivirao, ali nije prošlo u parlamentu.

“I danas imamo problem da povežemo radni staž hiljadama građana”, kazao je Žugić.

Govoreći o Sanacionom planu za smanjenje javnog duga, naveo je da je to radni materijal koji je ostavio sadašnjem ministru finansija Rašku Konjeviću.

“Tamo postoje elementi koji su samo podloga za ozbiljne analize. Neko mora predložiti mjere sanacije javnog duga, ali nikako ne smijemo zaboraviti socijalno ranjive kategorije, posebno sjever”, naveo je Žugić.

On ne vidi problem da se proda koncesija za autoput Bar - Boljare.

“Postoji banka iz Londona koja se interesuje za kupovinu koncesije nakon što se završi autoput”, kazao je Žugić.

Bonus video: