Opozicija o planu Žugića: Ponovo stežu kaiš gdje je najtanje

“Povećavaju plate funkcionerima, a značajno zakidaju one koji jedva preživljavaju, kao što su penzioneri i državni službenici”
52 pregleda 10 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.08.2016. 15:51h

U planu za sanaciju javnog duga, kojeg je predložio bivši ministar finansija Radoje Žugić iskazana je suština ekonomske politike vlasti da bogati imaju više, a siromašni manje jer se opet predviđa stezanje kaiša tamo gdje je najtanje, ocijenili su predstavnici opozicije i upozorili da je stanje javnih finansija kao u Grčkoj.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kazao je za “Vijesti” da je sanacioni plan dokaz da su svi strahovi opozicije bili opravdani.

“Za vrijeme donošenja odluka, još od usvajanja ugovora o kreditu za autoput pa do najnovije koja se tiče smanjenja PDV-a za hotele visokih kategorija, bili smo uvjeravani od strane predstavnika vlasti da to neće značajnije opteretiti javne finansije. Sada se dešava preokret, stari ministar je ostavio novome u amanet vrlo ozbiljan sanacioni plan”, kazao je Bojanić.

Taj plan, kako dodaje, umjesto da nedostajuća sredstva traži tamo gdje su najveći prihodi, opet predviđa stezanje kaiša tamo gdje je najtanje, odnosno povećanje PDV-a i akciza.

“Manje-više sve predložene mjere će najviše pogoditi najširi sloj stanovništva”, poručio je Bojanić.

Žugićeve mjere za smanjivanje rashoda podrazumijevaju smanjenje zarada od pet odsto i postepeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Predloženo je i smanjivanje naknade majkama sa troje i više djece i zamrzavanje sticanja tog prava. Među mjerama su i oporezivanje penzija od preko 500 eura po stopi od 9 odsto i prodaja koncesije za autoput.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je da plan štednje i oštrih restrikcija bivšeg ministra finansija, samo potvrđuje ocjenu DF-a da je neoliberalni model doveo do istih posljedica, kao i svuda gdje je primijenjen.

“Deficit, dužnička kriza, bankrot javnih finansija. Kao u Grčkoj”, rekao je Medojević.

Kako je kazao, održavanje ogromne parazitske birokratije, finansiranje suludih infrastrukturnih projekata iz budžeta, izdavanje garancija tajkunima, spasavanja Prve banke i nenaplaćivanje poreza tajkunima moralo je dovesti do bankrota javnih finansija.

On je naveo da nema stabilnih javnih finansija bez proizvodnje i izvoza, nove zaposlenosti i otvaranja novih preduzeća uz institucionalnu snažnu ulogu države.

Iz SDP-a su ocijenili da Žugićev sanacioni plan pokazuje prave namjere DPS-a da nakon izbora izvrši udar na standard socijalno osjetljivih kategorija, kao što su penzioneri i majke sa troje i više djece.

Funkcioner SDP-a Ivan Vujović kazao je da ekonomski koncept DPS-a podrazumijeva, pored rasprodaje najvrijednijih resursa, i enormno zaduživanje. DPS, kako kaže, sa jedne strane enormno povećava plate velikom broju funkcionera i svojoj partijskoj vojsci, a s druge želi da značajno zakine one koji jedva preživljavaju, kao što su penzioneri i državni službenici.

“I izmjene Zakona o PDV-u, po kojem se par krupnih igrača bliskih DPS-u privileguje sa stopom poreza od 7 odsto, a hiljadama drugih vlasnika ugostiteljskih objekata nameće stopa od 19 odsto, najbolje govori o ovoj naopakoj politici”, ocijenio je Vujović.

Pominjanje prodaje koncesija za autoput je “šarena laža”

Bojanić je kazao da je pominjanje prodaje koncesija za autoput u momentu kad gotovo ništa ozbiljno nije ni počelo po pitanju izgradnje autoputa “šarena laža za lakovjerne”. “Koliko je to nerealno očekivati, lako je provjerljivo kod komšija Hrvata koji imaju završene autoputeve i daleko veći protok saobraćaja pa, ipak, ne uspijevaju da prodaju koncesije”, naveo je Bojanić.

Predlog sanacije javnog duga podrazumijeva prodaju koncesije za autoput i davanje subvencija potencijalnom kupcu u situacijama nedovoljnog saobraćaja.

Bonus video: