Koriste dobru hidrološku situaciju: Uvoze jeftino noću, izvoze skupo danju

Cijena struje u Evropi, u prvim mjesecima 2016. bila je u padu i na najnižem nivou od otvaranja berze u Lajpcigu, kao i u regionu (berza u Mađarskoj)
76 pregleda 1 komentar(a)
HE Piva, Foto: Ivan Petrušić
HE Piva, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.08.2016. 18:26h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je tokom šest mjeseci 2016. godine izvezla oko 590 GWh električne energije, po prosječnoj cijeni od 38 eura po MWh, saopšteno je „Vijestima“ iz te kompanije.

Podaci iz juna govore da je prodato 46 GWh po prosječnoj cijeni 44,69 eura po MWh, dok je uvoz bio 84 GWh po cijeni 30,97 eura po MWh.

„Strategija EPCG se svodi na uvoz noćne energije (niža tarifa) i vikend band energije, a tako sačuvana energija u akumulacijama se prodaje tokom radnih dana - dnevna energija (viša tarifa). Svakodnevno se vrši optimizacija proizvodnje trgovinom zavisno od kretanja cijena na tržištu. Tako da termini višak i manjak električne energije postaju relativan pojam. To se dešavalo i tokom proljećnih mjeseci u nekoliko navrata“, objasnili su iz EPCG.

Cijena struje u Evropi, u prvim mjesecima 2016. bila je u padu i na najnižem nivou od otvaranja berze u Lajpcigu, kao i u regionu (berza u Mađarskoj).

„Naravno to je slučaj u tom peridu godine zbog obilnijih padavina, ali je sada zbog sušnog perioda već došlo do rasta cijena na tržištu. Kada imamo takve situacije dio EPCG, koji se bavi trgovinom električne energije, prodaje ili razmjenjuje određene količine energije na međunarodnim berzama i elektroenrgetskim kompanijama“, naveli su iz EPCG.

Sa druge strane u periodima bez padavina, takođe, se obavlja trgovina ili razmjena u cilju poštovanja elektoenergetskog bilansa i održavanja sistema stabilnim za sve potrošače.

„Mnogo toga zavisi od hidroloških prilika tokom godine, ali praćenjem prognoza i kretanja nivoa akumulacija uspijevamo da sa mogućim maksimalnim zalihama uđemo u sušni period što je i učinjeno, gdje su cijene električne energije više”, istakli su iz EPCG.

Na pitanje, da li bi EPCG bilo bolje da struju i dalje prodaje KAP-u (Unipromu), a ne da je izvozi i da li razmišljaju o nekom novom aranžmanu sa Unipromom, iz EPCG su odgovorili da je kompanija „spremna da sa svakim kupcem razgovara o snabdijevanju, a KAP kao i ostali direktni potrošači se nalazi na slobodnom tržištu još od 2009. godine“.

“U više navrata, u prethodnom periodu, predstavnici EPCG i Uniproma imali su sastanke u cilju postizanja dogovora i novog dugoročnog ugovora cijeneći obostrani interes, a uz poštovanje osnovnih principa po kome će se cijena formirati na bazi razumnog nivoa ostvarivanja profita i tržišne cijene električne energije. Takvu politiku ćemo nastaviti i u narednom peridu sa svakim našim kupcem“, zaključili su iz EPCG.

KAP sa troškvima prenosa uvozi energiju po cijeni od 35 eura po megavat času, a ranije za Montenegrobonus, koji je upravljao KAP-om prije Uniproma, ta cijena je iznosila 38 eura.

Troškovi skupe G komponente slabe kokurentnost EPCG

Iz EPCG napominju da nemaju problem sa plasmanom viškova koji se pojave tokom godine, usljed smanjene potrošnje ili velikih dotoka na rijekama prouzrokovanih obilnim padavinama stihijske prirode, jer trenutno sarađuju sa više od dvadeset trgovačkih kompanija, a takođe preko svojih partnera direktno su prisutni na HUPX berzi (Mađarska), BSP berza (Slovenija) i SEEPEX (Srbija).

„Treba na kraju, ipak, istaći da se uvođenjem visoke cijene tzv. ,,G-komponente“, tj. naknadi koju jer Regulator uveo domaćim prozvođačima za korišćenje prenosnog sistema slabi konkurentna sposobnost EPCG kao proizvođača na domaćem i regionalnom tržištu električne energije. EPCG je u više navrata saopštavala šta se može dogoditi uvođenjem ove komponente jer EPCG to ne dovodi u pitanje, ali cijena koja je utvrđena je nerelana i opterećujuća za funkcionisanje na slobodnom tržištu naše kompanije“, naglasili su iz EPCG.

Bonus video: