Vujović protiv Porto Skadra: Na jezeru da budu etno sela

“Postoje gosti sa potrebom da se vrate izvornoj prirodi”
317 pregleda 11 komentar(a)
Porto Skadar Lejk (Novine)
Porto Skadar Lejk (Novine)
Ažurirano: 06.08.2016. 17:03h

Rizort Porto Skadar lejk ne treba graditi, jer ambijentalno devastira obalu Skadarskog jezera i nosi ekološke rizike, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.

“Basen Skadarskog jezera, još nije uništen divljom gradnjom, što je slučaj sa djelovima morske obale. Obala jezera ima turistički potencijal kroz izgradnju ambijentalnih objekata (etno sela) po ugledu na sela kao što su Godinje i Dodoši u barskoj i cetinjskoj opštini,” kazao je Vujović “Vijestima”.

Prvi radovi na eko-rizortu Porto Skadar lejk, na poluostrvu Biški rep, u blizini sela Mihailovići, najavljeni su za septembar. Projekat sprovodi francuski investitor Lajonel Sonigo koji je kupio 120.000 kvadratnih metara. Prema planu, treba da se gradi 51 hotelska jedinica, 32 vile, marina u podnožju poluostrva i restoran na vrhu, odakle će se vidjeti cijelo jezero.

Vujović je ocijenio da je Skadarsko jezero prilika da se vrate visokoplatežni turisti.

“Nesposobnost države da u posljednjih 25 godina kontroliše divlju gradnju, pretvaranje turističkih centara u vašarišta, trajno je sa primorja otjeralo visokoplatežne zapadne turiste. Skadarsko jezero pruža priliku da ih vratimo kroz turističku ponudu u ambijentalnoj arhitekturi i očuvanoj prirodi. Mada luksuzni rizorti pružaju udobnost gostima, hedonizam ipak nije jedini način da privučete turiste. U Evropi postoji visokoplatežni gosti sa izraženom ekološkom sviješću i potrebom da se vrate izvornoj prirodi”, kazao je Vujović. On, kao i jedan broj NVO, sumnja da bi izgradnja rizorta i poboljšanje putne infrastrukture doveli do talasa divlje gradnje. “Nameće se pitanje da li jedna generacija ima etičko pravo da valorizuje resurse ili ipak nešto treba ostaviti u nasljeđe i narednim generacijama”, kazao je Vujović.

Bonus video: