Vujović: Restitucija uslov za poštenu privatizaciju

Vujović je naveo da je spreman da se na terenu upozna sa obimom i vrijednošću imovine koja nije vraćena ranijim vlasnicima, kao i razlozima zbog kojih se to desilo
0 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Milorad Vujović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 01.08.2016. 16:21h

Restitucija oduzete imovine je uslov za poštenu privatizaciju i javni interes Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.

On je danas na sastanku sa delegacijom Odbora za pravednu restituciju kazao da ogromni kompleksi, od naroda oduzete imovine, stoje zarobljeni u svojini države, koja time lišava sebe velikih prihoda po osnovu poreza koji se plaćaju na vlasništvo ili stavljanje u promet.

„Vraćanjem u svojinu ranijih vlasnika, ubrzaće se i privođenje namjeni tog prostora i dolazak ozbiljnih investitora. Pravedna restitucija je svakako ne samo lični interes bivših vlasnika, nego javni interes Crne Gore u cjelini“, smatra Vujović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, poručio da ozbiljni investitori ne žele da investiraju u državu u kojoj im se, nakon što određenu imovinu kupe od države, kao potražioci mogu pojaviti bivši vlasnici, kojima je država oduzela i izbjegava da je vrati.

Vujović je naveo da je spreman da se na terenu upozna sa obimom i vrijednošću imovine koja nije vraćena ranijim vlasnicima, kao i razlozima zbog kojih se to desilo.

On je saopštio da je nepravda koja je stvorena nakon Drugog svjetskog rata, kada su ljudi iz ideoloških razloga masovno lišavani zakonito stečene svojine na zemljištu i objektima, dodatno uvećana nakon 2007. godine, neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, koji je garantovao svima, bez diskriminacije, jednako pravo na povraćaj ili obeštećenje oduzete imovine.

Počinjena nepravda se, kako je rekao, mora ispraviti kroz uklanjanje diskriminišućih odredbi zakona koje su dovele do nejednakosti u vraćanju ili obeštećenju ranijih vlasnika.

Delegacija Odbora za pravednu restituciju, koju su činili Latif Gorana iz Ulcinja, Ljubo Nikolić iz Nikšića i Vladimir Bošković iz Podgorice, upoznali su Vujovića sa situacijom u vezi vraćanja imovine koja je oduzimana nakon Drugog svjetskog rata.

„Tadašnja vlada je odbila da primjenjuje zakon o pravednoj restituciji kojeg je Skupština usvojila na predlog sedam hiljada građana. Dvije godine kasnije, Vlada je pripremila Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, kojeg je Skupština usvojila 2004. Nezadovoljna i tim, vlastitim zakonom, Vlada je 2007. predložila njegovu izmjenu kojom je skoro polovina podnosilaca zahtjeva izgubila pravo na povraćaj ili obeštećenje za imovinu oduzetu od države“, dodaje se u saopštenju.

Od tada do danas, oduzeta imovina koja nije vraćena ranijim vlasnicima, neprekidno je predmet sumnjivih prodaja.

Gorana je predstavio probleme restitucije u Ulcinju, a po složenosti i prioritetu je izvdvojio lokalitet Valdanos.

On je predstavio ogroman prirodni potencijal Ulcinja i njegove okoline i neophodnost da država oslobodi ove resurse kako bi od njih korist dobili i Ulcinjani i Crna Gora.

Nikolić je na sastanku iznio detaljne pojedinosti o ponižavajućoj nepravdi prema oko 500 podnosilaca zahtjeva kojima je imovina ekspropriisana za akumulaciju jezera Krupac, Slavo i Vrtac.

„Njima je, nakon što je 2007. promjenjena metodologija po kojoj se obračunava obeštećenje, ono umanjeno oko 95 odsto u odnosu na predhodnu metodologiju koja je inače višestruko umanjivala vrijednost oduzetog zemljišta“, navodi se u saopštenju.

Bošković je objasnio da je Vlada, 2007. godine, tri i po godine nakon usvajanja zakona kojeg je takođe predložila, radikalno promjenila vlastiti zakon i više od polovine aplikanata izbacila iz postupka.

Bonus video: