Blažo Đukanović bi da gradi i drugu mHE

Firma BB Hidro je u februaru tražila urbanističko-tehničke uslove i za mHE na dijelu vodotoka Slatina
150 pregleda 43 komentar(a)
hidroelektrana, Foto: Shuterstock
hidroelektrana, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 30.07.2016. 13:52h

Podgorička kompanija BB Hidro, premijerovog sina Blaža Đukanovića predala je zahtjev za izdavanje Urbanističko tehničkih uslova za gradnu male hidroeletrane Bistrica u Kolašinu. Ovo je druga mini hidroelektrana za čiju gradnju mlađi Đukanović traži dozvolu od Ministarsvta održivog razvoja i turizma.

Zahtjev je u ime kompniaje predao ovlašćeni zastupnik Slaven Burzanović u kome se traži da im se izdaju urbanističko-tehnički uslovi na osnovu energetske dozvole koju su prethodno dobili od Ministarstva ekonomije.

„Firma BB Hidro obraća vam se zahtjevom za izdavanje UT uslova za gradnju male hidroelektrane Bistrica na dijelu vodotoka Bistrica između kota 1.250 metara nadmorske visine - gornja kota i 968 metara nadmorske visine - donja kota na katastarskoj opštini Lipovska Bistrica opština Kolašin, na osnovu rješenja o izdavanju energetske dozvole za izgradnju energetskog objekta za proizvodnju električne energije izdatog od Ministarstva ekonomije“, navodi se u zahtjevu koje je 27. jula dostavio Burzanović.

BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednh subjekata osnovali su Đukanović i njegov poslovni partner Ivana Burzanović, dok je Slaven Burzanović ovlašćeni zastupnik. Đukanović je ujedno i izvršni direktor. Inače, Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Đukanovićeva BB Hidro je još u februru podnijela zahtjev za dobijanje UT uslova za gradnju, takođe male hidroelektrane .

U zahtjevu koji je dostavljen resornom ministarstvu 2. februara, traže se UT uslovi za “izgradnju objekta na dijelu vodotoka Slatina.

Ministarstvo je još u maju izdalo firmi BB solar energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroeletrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat sati.

Bonus video: