Italijani prihvatili uslov da ne mogu prodati svoje akcije u EPCG trećem licu bez saglasnosti Vlade

"Vodili ste 2009. godine privatizaciju EPCG i napravili pola miliona eura štete manjinskim akcionarima, a u korist Prve banke. Potom ste gurnuli Prvoj banci 100 miliona za spašavanje likvidnosti, a EPCG je imala ključnu ulogu u dokapitalizaciji banke ", kazao je Bojanić
84 pregleda 13 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 29.07.2016. 18:16h

Skupština je završila raspravu o predlogu odluke o novom akcionarskom ugovoru između države i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG) o kome treba da se izjasni kasno večeras.

Od konačne odluke parlamenta zavisiće hoće li opozcija izaći iz Vlade izbornog povjerenja.Opozicija ne pristaje na rešenje iz predloga kojim se Italijanima omogućava da državi prodaju svoje akcije za 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata do kraja godine, a nakon toga ih mogu prodati trećem licu. Predložili su da Italijani po istoj cijeni i periodu otplate prodaju akcije s tim da država plati prvu ratu u roku od dva mjeseca od dana usvajanja ugovora, a ostale rate u roku od dva mjeseca od usvajanja godišnjeg zakona o budžetu. To su Italijani odbili, pa opozicioni predstavnci u Vladi (DEMOS, URA, SDP) traže da se predlog odluke u tom slučaju odloži do izbora novog saziva Skupštine i Vlade.

"A2A je prihvatila da ne može prodaje akcije trećem licu bez saglasnosti države i to je novi momenat koji treba da imate u vidu. Tim će se dopuniti predlog ugovora " kazao je potpredsjendik Vlade Vujica Lazović u završnim riječima.

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović je rekao da je to nova dobra vijesti koju treba imati u obzir prije glasanja, dok je Nebojša Medojević (DF) kazao je da se ne može ništa na riječ usvajati, već da se predlog odluke opet vrati Vladi na usvajanje kako bi se uvrsatila nova informacija koju je Lazović saopštio.

Tokom dvodnevne rasprave parlamentarna opozicija je optužila premijera Mila Đukanovića i DPS da hoće na prečac da odlučuju o važnom ekonomskom pitanju, da je predlog ugovora štetan po državu i da narušava njen suverenitet. Zamjeraju i što nedostaje dosta dokumentacije o tom važnom poslu , kao i predlog ugovora o gradnji drugog bloka plevaljske Termoeletrane (TE)na koji su Italijani pristali.

EPCG je danas sa českim investitorom Škoda praha postigla dogovor da gradi drugi blok TE po cijeni od 324,5 miliona eura što će se finansirati kreditom koji treba da odobri Češka eksportna banka.

Poslanici iz vlasti su kazali da su dobro zaštićeni državni interesi novim predlogom ugovora, da svako ko je protiv njega je i protiv gradnje drugog bloka TE i očuvanja 1500 radnih mjesta u Pljevljima.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić ponovili su da je EPCG danas bolje preduzeće nego 2009. godine, da su benefiti novog ugovora što nema arbitraže u slučaju spora i što se predlogom ugovora stvaraju preduslovi za gradnju drugog bloka TE.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić rekao je Lazoviću da mu ništa ne vjeruje jer ga sva djela u vezi privatizacije EPCG i drugih privatizacija demantuju.

"Vodili ste 2009. godine privatizaciju EPCG i napravili pola miliona eura štete manjinskim akcionarima, a u korist Prve banke. Potom ste gurnuli Prvoj banci 100 miliona za spašavanje likvidnosti, a EPCG je imala ključnu ulogu u dokapitalizaciji banke . Za tri godine 15 miliona Italijani su platili za konsultantse usluge što ispituje tužilaštvo.Uz to, EPCG nije platila poreze zbog dugovanja koje je KAP imao za struju" istakao je Bojanić.

On je kazao da je Lazović učestvovao u priči sa Jugopetrolom kada je država oštećena za tri miliona, Telekoma sa sedam miliona i u poslu sa KAP-om gdje je izgubljeno 100 miliona.

" Kako da vam vjerujem posle svega ovoga" pitao je Bojanić, a Lazović nije imao komentar.

Aleksandar Damjanović (SNP) pitao je šta će biti sa 40 odsto akcija A2A u pljevaljskom Rudniku uglja ako ode iz EPCG

" A2A u Rudniku može da blokira na skupštini akcionara odluku o dokapitalizaciji ili bilo koju drugu odluku, a prvi je u tom reprolancu. Zašto uz predlog odluke nijesmo dobili i predlog ugovora za gradnju drugog bloka TE. Nemamo ni dijalog u Vladi.Zato apelujem da se o ovome ne izjašnjavamo sada, već da to odložimo za neku vanrednu sjednicu u avgustu" kazao je Damjanović.Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da se pokušava ubrzati važno ekonomsko pitanjesa toliko problematičnih detalja.

U SDP-u su kazali da se predlogom ugovora narušava nezavisnost i suverenost države, te da je cijela priča "magla".

"To pogotovo što nije izvjesna prodaja akcija državi za 250 miliona. Zato treba da se odloži ovo izjašnjavanje" kazao je Lekić.

"Ponesite ovo što nam čitate kod specijalnog tužioca Milivoja Katnića, pa da nam on odgovori" poručio je lider SDP -a Ranko Krivokapić.

Slaven Radunović (DF) istakao je da sve što Vlada rada zadnjih mjeseci radi na štetu građana, pa i priču u vezi EPCG.

"Niko normalan ne bi usvajao bitne stvari pred kraj mandata kada se ovih dana svašta dešava, a ovako krupnu stvar raspravljamo poslednji dan parlamenta" kazao je Radunović, dok je nezavisni poslanik Novica Stanić rekao "da su naredni izbori četvrti po redu gdje Vlada prijeti izgradnjom drugog bloka TE"

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da je važno da se usvoji predlog odluke zato što bez toga nema gradnje drugog bloka TE, te da ga čudi da neke kolege iz opozicije sada ne podržavaju predlog koji ne daje upravljačka prava Italijanima kao 2009. godine kada su te kolege glasale za ugovor.

"Pričate o potrebi da budemo energetski nezavisna država,pa se pitam zašto vam je onda cilj da se predlog ne usvoji i da i dalje budemo energetski zavisni" kazao je Sekulić.

Lazović je kazao da je ugovor jedan od najtransparentnijih koji je država realizovala. Objsnio je da je država mogla shodno zakonu o privrednim društvima i Statutom EPCG riješi odnose sa Italijanima, ali bi u tom slučaju partneri mogli da pokrenu arbitražu, prodaju akcije kome hoće i blokiraju gradnju drugog bloka TE.

"Zato smo se opredijelili za ugovor jer ćemo bolje zaštitti interese" kazao je Lazović.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić pozvao je poslanike iz opozicije da daju predoge ako misle da se predlog treba popraviti, a ne da daju samo kritike.

Bonus video: