"TAJNIM RADOM KOLEGIJUMA NANOSI SE ŠTETA GRAĐANIMA"

Maraš: Pajović da radi u interesu javnosti, a ne porodice Đukanović

Maraš je kazao da usvajanjem Protokola između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture i Akcionarskog ugovora između Crne Gore i A2A, Skupština praktično daje "zeleno svijetlo" za početak gradnje drugog bloka Termoelektrane
93 pregleda 23 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.07.2016. 09:50h

Predsjedniik Skupštine Crne Gore, Darko Pajović treba da radi u interesu javnosti, a ne porodice Đukanović, saopštio je danas Vuk Maraš, direktor Monitoring programa u NVO MANS.

"Tajnim radom Kolegijuma predsjednika Skupštine, kojim rukovodi Darko Pajović, iz dana u dan se nanosi nemjerljiva šteta crnogorskim građanima, jer se iza zatvorenih vrata prave dogovori koji presudno utiču na dinamiku i kvalitet rada crnogorskog Parlamenta, a samim tim i na kvalitet akata koji se u Skupštini razmatraju.Crnogorska javnost juče je bila u prilici da svjedoči skandaloznoj praksi, koja je direktna posledica tajnih dogovora sa Kolegijuma kojim je rukovodio Pajović, da se o aktima od najvećeg značaja za Crnu Goru na plenumu raspravlja u kasnim večernjim satima, sa ciljem da se od što većeg broja građana sakriju informacije o šteti koju će oni direktno da trpe, ukoliko ta akta na plenumu dobiju zeleno svijetlo. Takođe, namjerna ili slučajna nesposobnost predsjednika Skupštine da raspravu u Parlamentu vodi u skladu sa Poslovnikom je dovela do toga da se tačke koje su od nespornog javnog interesa podrede ispraznom dnevno-političkom nadgornjavanju poslanika", istakao je Maraš.

On je dodao da usvajanjem Protokola između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture i Akcionarskog ugovora između Crne Gore i A2A, o kojima je rasprava počela kasno sinoć, a trajala do iza ponoći, Skupština praktično daje "zeleno svijetlo" za početak gradnje drugog bloka Termoelektrane.

"Ovaj projekat, koji je u potpunosti neisplativ i štetan za Crnu Goru i njene građane, direktno će finansirati upravo građani, kroz povećanje cijena struje koje će do 2040. godine iznositi čak 367%. Takođe, ovaj, po državu veoma štetan posao, dovešće do toga da u Pljevljima bez posla ostane najmanje 450 radnika, što ce stanovnicima ove opštine, ali i cjelokupnoj Crnoj Gori napraviti nemjerljivu štetu. Takođe, postoji i niz drugih pitanja koji ovaj projekat čine suprotnim interesu javnosti", kazao je Maraš.

Po njegovim riječima, jedino ko će imati direktnu finansijsku korist od ovakvog projekta jesu italijanska A2A i Aco Đukanović, brat predsjednika Vlade Mila Đukanovića, kao većinski vlasnik Rudnika uglja u Pljevljima.

"Kako se radi o poslovima koji su izuzetno štetni po Državu Crnu Goru i sve njene građane a korisni samo za interesne grupe oko A2A i Mila Đukanovića, smatramo da nije slučajna odluka Kolegijuma predsjednika Skupštine da se o Protokolu sa Česima i Ugovoru sa A2A raspravlja u kasne večernje sate, kako bi ova važna tema privukla što manje pažnje javnosti. Upravo zbog toga, smatramo je potrebno sjednice Kolegijuma otvoriti za javnost, kako bi svi građani, ali i sami poslanici unaprijed znali kada će što na plenumu da se razmatra i kako bi mogli da obezbijede da se ključne odluke od interesa za sve crnogorske građane razmatraju i usvajaju u terminu kada svi građani to mogu da isprate", rekao je Maraš.

On tvrdi da bi se otvaranjem za javnost sjednica Kolegijuma kojima rukovodi Pajović, jasno vidjelo ko su pojedinci koji se zalažu da se štetne odluke razmatraju kasno uveče, kako bi se od građana sakrila činjenica da će upravo oni, svojim novcem, finansirati projekte koji dominantno donose profit kompaniji A2A i porodici Đukanović.

"Nadamo se da su poslanici svjesni činjenice da ih ovih dana posmatra cijela Crna Gora, te da neće dozvoliti nastavak prakse da se o ovako važnim pitanjima raspravlje i glasa u „sitne sate“ i da će zbog toga izvršiti pritisak na Pajovića da počne da se ponaša u skladu sa javnim interesom, a ne u skladu sa interesom onih koji su ga „instalirali“ na tu poziciju. Kada je u pitanju dogovor sa A2A, MANS očekuje da će poslanici prepoznati namjeru Vlade da novim ugovorom sa tom kompanijom i kroz izgradnju novog bloka TE Pljevlja, još jednom privatni interes energetskog lobija i porodice Đukanović stavi ispred interesa građana. Zato pozivamo sve poslanike da uskrate podršku još jednom u nizu „dilova“ koje Premijer i njegova porodica sklapaju u svoju korist, a na štedu javnog interesa", zaključio je Maraš.