Drugi blok TE će koštati 324,5 miliona

Projekat će se finansirati kreditom Češke eksportne banke
50 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.07.2016. 09:24h

Radni tim za projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja i predstavnici češke kompanije Škoda Praha usaglasili su finalnu cijenu za drugi blok, koja iznosi 324,5 miliona eura.

Time je, kako je saopšteno iz EPCG umanjena početna cijena za oko 25 miliona eura.

U završnici pregovora, kako su nedavno kazali iz Vlade, Česi su nudili 325 miliona, a Vlada 321 milion eura.

“Škoda se obavezala da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TE 2”, kazali su iz EPCG.

Predviđene su, kako su dodali, savremene najbolje raspoložive tehnike (BAT), koje uključuju sve mjere čišćenja otpadnih gasova u skladu sa Direktivom o industrijskim emisijama (emisija SO2 do 150mg/nm3, emisija Nox do 200 mg/nm3 , emisije prašine 10 mg/nm3).

“Takođe česka kompanija je potvrdila da ova ponuda obuhvata i postrojenje za selektivnu katalitičku redukciju oksida azota (SCR) u slučaju definisanja još rigoroznijih međunarodnih strandarda ukoliko se pojave u budućnosti”, naveli su iz EPCG.

Iz EPCG podsjećaju da je u junu 2013. godine proslijeđeno 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za ovaj projekat.

“Poslije međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra iste godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, aprila 2015. godine konačno došlo do najpovoljnije preliminarne ponude – češke kompanije Škoda Praha, vrijedne 338,5 miliona eura”, kazali su iz EPCG.

U prethodnom periodu, kako su dodali, polazeći od prelimarno ponuđene cijene, kao i uzimajući u obzir zahtjeve EPCG i Radnog tima kojeg čine predstavnici Vlade, Elektroprivrede i Rudnika uglja za dodatnim obimom radova i dodatnim kvalitetnijim tehničkim uslovima, preliminarno ponuđena cijena Škode dostigla je 359,4 miliona eura, a crnogorskog Radnog tima 349, 2 miliona.

“Uzimajući u obzir navedeni zahtjev Radnog tima za dodatne radove i još kvalitetnije uslove, iskazane u nacrtima ugovora i prilozima, konačan predlog ukupne cijene je usaglašen juče čime je umanjena početna cijena za oko 25 miliona eura.Nakon usvajanja međudržavnog sporazuma Crne Gore i Češke te zvanične potvrde ugovora dvije strane, Radni tim će sva potrebne dokumenta proslijediti, u skladu sa procedurama, Odboru direktora na odobravanje a krajem avgusta Odbor će proslijediti akcionarima EPCG, kao nadležnom organu, na usvajanje čime će se i formalno-pravno steći svi uslovi za potpisivanje ugovora i početak radova na implementaciji ovog projekta”, navedeno je u saopštenju.

Projekat će se finansirati kreditom Češke eksportne banke.

U Skupštini je sinoć završena rasprava o o Predlogu zakona o potvrđivanja protokola između vlada Crne Gore i Češke koji je preduslov za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima (TE).

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić u Skupštini je kazao da je studija izvodljvosti pokazala isplativost gradnje tog projekta, da ima dovoljno rezervi uglja i da se čuva 1.500 radnih mjesta u Pljevljima.

Bonus video: