CEAC traži poništenje odluke o nenadležnosti ICSID-a

“CEAC, jedan od najvećih kreditora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) baziran na Kipru, je duboko razočaran i nikako se ne slaže sa odlukom ICSID-a da ne posjeduje jurisdikciju da sasluša tvrdnje CEAC-a protiv crnogorske Vlade”,
0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.07.2016. 09:18h

Predstavnici Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) tražiće poništenje odluke arbitražnog tribunala Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID), koji se proglasio nenadležnim u postupku između te kompanije i Crne Gore.

“CEAC, jedan od najvećih kreditora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) baziran na Kipru, je duboko razočaran i nikako se ne slaže sa odlukom ICSID-a da ne posjeduje jurisdikciju da sasluša tvrdnje CEAC-a protiv crnogorske Vlade”, navodi se u saopštenju.

CEAC, prema riječima njegovih predstavnika, vjeruje da postoji veliki broj ozbiljnih mana i nedostataka u toj odluci.

“CEAC-ov stav je sa izdvojenim mišljenjem podržao profesor William Park, jedan od tri arbitra tribunal”, dodaje se u saopštenju.

ICSID tribunal je, kako su podsjetili, u odluci naveo da ne smatra da ima pravo da čuje CEAC-ove tvrdnje, jer procenjuje da kompanija nema sjedište na Kipru i stoga nije zaštićen sporazumom između Kipra i Crne Gore.

“Ako ova odluka opstane, imaće dalekosežne negativne posljedice za Kipar i više hiljada kompanija u stranom vlasništvu koje su registrovane i posluju u toj zemlji. To će ugroziti status ovih kompanija kao investitora, lišavajući ih važnih zaštita koju pružaju brojni bilateralni investicioni ugovori u kojima je Kipar sudionik”, smatraju u CEAC-u.

To, kako su saopštili, nikako nije moglo da bude očekivanje Kipra kada je ulazio u te sporazume, niti može biti očekivano od preduzeća u stranom vlasništvu koja su tamo bazirana.

“CEAC namjerava da traži poništenje ove odluke u skladu sa članom 52. Konvencije ICSID i nada se da će ICSID-ova ad hok komisija poništiti odluku u cjelini”, dodaje se u saopštenju.

Proglašavanjem arbitražnog tribunala ICSID u Parizu nenadležnim, investiciono arbitražni postupak između CEAC-a i Crne Gore je okončan.

ICSID je, u dijelu postupka koji je bio posvećen isključivo razmatranju pitanja nadležnosti, ustanovio da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra i da, samim tim, ne predstavlja stranog investitora u skladu sa uslovima primjenljivog međunarodnog sporazuma o zaštiti stranih investicija.

Arbitražni tribunal je, imajući u vidu sve okolnosti slučaja i činjenicu da je CEAC pokrenuo postupak u kojem nije mogao da dokaže ni da posjeduje odgovarajuće kvalifikacije, odlučio da troškove postupka i pravnog zastupanja u iznosu od oko 900 hiljada eura u potpunosti snosi ta kompanija.

CEAC je arbitražni postupak pokrenuo na osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih ulaganja između Kipra i Crne Gore.

Bonus video: