Završena rasprava o protokolu između Vlade Crne Gore i Češke

Šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović i Draginja Vuksanović (SDP) tražili su da se predlog odluke o novom ugovoru sa A2A ne uvrsit u dnevni red što je voljom većine odbijeno, kao i zahtjev Vuksanović da se u dnevni red ne uvrsti i predlog protokola
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (YouTube)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.07.2016. 21:32h

Skupština je završila rasapravu o Predlogu zakona o potvrđivanja protokola između vlada Crne Gore i Češke koji je preduslov za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima (TE).

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da je studija izvodljvosti pokazala isplativost gradnje tog projekta, da ima dovoljno rezervi uglja i da se čuva 1.500 radnih mjesta u Pljevljima.

Nezavisni poslanik Damir Šehović je kazao da je predlog zakona strateški važan i da se njegovim usvajanje stavi tačka na proces koji je počeo u junu 2013. godine.

Danko Šarančić (SNP) je rekao da protokol vidi kao insitucionalni pravni okvir za saradnju dvije držve u mnogo širem aspektu u odnosu na izgradnju TE.

"Ova priča je važna za Pljevlja da se konačno kaže hoće li biti sistema daljinskog grijanja o kome se priča 40 godina", rekao je Šarančić.

Ddao je da SNP ne podržava predlog odluke o novom ugovoru sa A2A i da neće učestvovati u raspravi, između ostalog, i zbog toga što nemaju dovoljno informacija o tome.

Njegov kolega Aleksandar Damjanović (SNP) je kazao da će glasati za predlog zakona o protokolu jer je to važan strateški projekat za državu.

Strahinja Bulajić (DF) je rekao da nijesu protiv izgradnje TE i ostalih energetskih objekata, te da je posao u Pljevljima važan za cijelu državu.

Branko Čavor (DPS) kaže da se ovim predlogom stvara pravni okvir za realizaciju projekta drugog bloka TE, otvaranje novih radnih mjesta i bolji ekonomski razvoj Pljevalja.

Dodao je da se nijesu usaglasili u vezi cijene gradnje, ali da će se brzo naći rešenje.

Drugi blok Termoelektrane treba da gradi češka firma Škoda Praha sa kojom Vlada finalizuje pregovore o cijeni gradnje.

Česi nude 325 miliona, a Vlada 321 milion. Projekat će se finansirati kreditom koji treba da odobri Češka Eksportna banka.

Odbijeni predlozi opozicije da se rasprava odloži za sjutra

Pored Predloga zakona o potvrđivanja protokola između vlada Crne Gore i Češke pred poslanicima je i predlog odluke o novom ugovoru sa A2A.

Šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović i Draginja Vuksanović (SDP) tražili su da se predlog odluke o novom ugovoru sa A2A ne uvrsit u dnevni red što je voljom većine odbijeno, kao i zahtjev Vuksanović da se u dnevni red ne uvrsti i predlog protokola.

Potpredsjednik Milutin Simović (DPS) kazao je da imaju neograničen televizijski prenos pa će raditi do kasno u noć.

Dio opozicija je tražio od Simovića da se rasprava o važnim tačkama ne obavlja kasno, već da se odloži za sjutra što je Simović odbio.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić tražio je da se poštuje dogovor sa Kolegijuma prema kome je doovoreno da pošto se utvrdi dnevni red nove sjednice da se nastavi rasprava o izvještajima o radu tužilaštva i sudskog savjeta. To je Simović negirao.

"Hoćete da privatizuje i Skupštinu da se u devet naveče pa do posle ponoći priča o važnim temama. Odložimo A2A do sjutra", poručio je Simoviću Dritan Abazović.

Simović je objasnio da je ideja da se počne rasprava što ne znači da će se ona večeras i završiti.

"Ideja je da se o toj važnoj temi duže raspravlja, a vi hoćete da uskratite četiri, pet sati večeras", kazao je Simović.

Predsjednik Skupštine Darko Pajović je kazao da su svi predstavnci poslaničkih klubova tražili o tim tačkama neograničeni rad i TV prenos što je omogućeno.

DF je tražio da se počne rasprava večeras, dok je Bojanić kao kompromis predložio da se čuju samo uvodna izlaganja.

Tokom izlaganja bivšeg predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića o načinu rada plenuma i njegovoj polemici na tu temu sa Simovićem poslanik DPS-a Obrad Stanišić iz poslaničke klupe prekidao je Krivokapića u izlaganju.

Krivokapić mu je tražio da se suzdrži od toga.

Zbog sličnog ponašanja Stanišića nedavno je došlo do teško incidenta u parlamentu između poslanika DF-a i DPS-a i umalo fizičkog obračuna između Stanišića i poslanika DF-a Janka Vučinića.

Poslanici su prije nekoliko dana posle 22 sata počeli raspravu o važnom predlogu zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata čijim bi usvajanjem bilo omogućeno da Ministarstvo turizma legalizuje divlju gradnju u zaštićenim zonama (Morsko odobro, nacionalni parkovi...).

Albanska manjina traži da Tuzi budu opština u zamjenu za podršku predlogu odluke za novi aneks ugvora sa A2A

Potpredsjendik Vlade Vujica Lazović je ponovio da je suština novog ugovora sa A2A da se gradi drugi blok TE, te da Italijani imaju pravo da prodaju akcije države po cijeni od 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata.

On je istakao da je država sačuvala većinsko vlasništvo u EPCG.

Filip Vuković (DPS) je rekao da ako A2A izađe iz EPCG kompanija se faktički vraća u državno vlasništvo.

Predstavnik Albanske Alternative Nik Đeljošaj najavio je da će stav predstavnika albanske manjine zavisti od odnosa prema zahtjevu za opštinu Tuzi što im je važno isto koliko i ugovor.

"Prvo ćemo tražiti da se glasa o zahtjevu za opštinu ,pa onda o predlgou ugovra", rekao je Đeljošaj.

Bulajić je rekao da u EPCG više od godinu ima vanpravno stanje koje država podržava i da Italijani traže neki častan izlazak iz EPCG.

Bonus video: