Ministarstvo ekonomije: Projekat drugog bloka TE Pljevlja isplativ

Oni su dodali da će druga faza tokom izgradnje značajno povećati zaposlenost
115 pregleda 5 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2016. 18:00h

Deloitte je, u okviru Studije izvodljivosti uzeo u obzir i prezentovao moguće scenarije izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, uključujući i konzervativniji pristup i najnepovoljnije varijante, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Sve tri varijante pokazuju da je projekat isplativ“, navodi se u reagovanju Ministarstva na saopštenje predstavnika CEE Bankwatch Network, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Green Home-a.

Iz Ministarstva su kazali da te tri nevladine organizacije, međutim, optužuju Deloitte za “manipulacija sa brojevima”.

„Studije za budućih 40 godina se rade na nivou projekcija i to je jedini mogući način. Elektroprivreda (EPCG) i Rudnik uglja Pljevlja su za izradu Studije izvodljivosti drugog bloka TE Pljevlja angažovali renomirane kompanije Deloitte i Fichtner, dok su projekcije cijena struje podaci takođe renomirane kompanije Poyry“, rekli su iz Ministarstva.

Ukoliko MANS, CEE Bankwatch Network i Green Home imaju bolje projekcije, ili bilo kakve, javnost Crne Gore ih, kako su poručili iz Ministarstva, još nije vidjela.

„Kada polemišu o projekcijama cijena električne energije, tvrdeći da one nijesu tačne, ove tri NVO ne polemišu sa zagovornicima projekta, već sa stručnjacima renomirane kompanije Poyry“, dodali su iz Ministarstva.

Što se tiče same studije, kako su saopštili, ona je javna.

Iz Ministarstva su, u vezi troškova proizvodnje Rudnika uglja, poručili da činjenice demantuju tvrdnje tri NVO.

„Fichtner je, poredeći Rudnik uglja sa rudnicima slične veličine i profilacije, predložio optimalan broj zaposlenih. Koliko će Rudnik uglja imati zaposlenih i da li će oni biti tehnološki višak ili ne, to niti piše u Studiji, niti će bio ko drugi određivati do Rudnik uglja sam“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da će druga faza tokom izgradnje značajno povećati zaposlenost.

„Drugi blok će omogućiti da se mnogo manje traži smanjenje broja zaposenih nego ako ostane samo prvi blok. Izgradnja drugog bloka obezbjeđuje dugoročnu perspektivu Rudniku uglja i omogućava mu funkcionalnost, odnosno radna mjesta zaposlenima do 2060. godine“, tvrde iz Ministarstva.

Bez termoelektrane, Rudnik uglja, kako su naveli, nema perspektivu.

„Tri NVO ne daju odgovor na pitanje šta sa 1,2 hiljade zaposlenih u Rudniku uglja i TE, sve i kad ne bi računali na broj ljudi koji će biti angažovan u samoj fazi izgradnje“, kazali su iz Ministarstva.

Prema tvrdnjama te tri NVO, kako su saopštili iz Ministarstva, Deloitte „manipuliše” brojevima, Poyry prikazuje pogrešne projekcije cijena električne energije, a Fichtner loše rezerve uglja, a sve to ne bi li državi Crnoj Gori, preko kompanije koja je u većinskom državnom vlasništvu, omogućili da izradi novi energetski objekat.

Bonus video: