U Upravi za nekretnine nezakonito primili 67 radnika

“Smatram da smo dobili prećutnu saglasnost jer smo svakog mjeseca dobijali novac za isplatu po osnovu ugovora o djelu,” naveo je Kovačević
75 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2016. 15:36h

Uprava za nekretnine je, dok je na njenom čelu bio Dragan Kovačević, angažovala od početka ove godine 67 radnika po osnovu ugovora o djelu čime je prekršila Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

To je pokazao nalaz Upravne inspekcije Ministarstva unutrašnjih poslova koja je krajem juna obavila inspekcijski nadzor u Upravi koja funkcioniše u sastavu Ministarstva finansija, a njen direktor u Vladi izbornog povjerenja je Mirsad Nurković (SDP).

Kovačević je, kako je navedeno, radnike zapošljavao mimo saglasnosti Ministarstva finansija kojim je tada rukovodio bivši ministar Radoje Žugić.

Upravna inspekcija je u zapisniku koji je objavila prije četiri dana, ukazala sadašnjem ministru finansija Rašku Konjeviću da otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku nadzora. Kovačeviću je ukazano da ubuduće ne zaključuje ugovore o djelu ili obavljanju povremenih i privremenih poslova u toj instituciji. Kovačeviću je sugerisano da o pravima i obavezama iz oblasti službeničko-radnih odnosa odlučuje samo na osnovu pisanog ovlašćenja ministra.

Inspekcijski nadzor je obavljen nakon što je Ministarstvo finansija tim povodom uputilo incijativu MUP-u 1. juna. U inicijativi je navedeno da je Kovačević na zahtjev Ministarstva krajem maja dostavio podatke da je zaključno sa aprilom u Upravi za nekretnine i njenim područnim jedinicama shodno ugovoru o djelu sa prekidima angažovano 68 službenika.

Kovačević je Upravnoj inspekciji tokom nadzora kazao da je u Upravi utvrđeno 432 radna mjesta od kojih je upražnjeno 109, te da su posljednjih nekoliko godina radili sa malim brojem izvršilaca zbog čega je bilo nužno da angažuju radnike po osnovu ugovora o djelu. Tvrdi da je ukazivao na probleme Ministarstvu finansija i podnosio zahtjeve za angažovanje po ugovoru o djelu, ali pošto nije dobio odgovor smatrao je da je dobio prećutnu saglasnost. U periodu kada su se zapošljavali ti radnici Ministarstvom je rukovodio bivši ministar Žugić.

“Smatram da smo dobili prećutnu saglasnost jer smo svakog mjeseca dobijali novac za isplatu po osnovu ugovora o djelu,” naveo je Kovačević.

On je inspektorima kazao da je ovogodišnjim budžetom tražio 800 hiljada za te namjene, a da mu je odobreno 300 hiljada. Tražio je i Ministarstvu izmjene dinamike plaćanja ugovora o djelu na osnovu čega je i dobio novac.

Kovačević: Nedostaju nam kadrovi

Kovačević je kazao da su zbog nedostatka kadrova i nemogućnosti raspisivanja oglasa morali da zapošljavaju po osnovu ugovora o djelu. Objasnio je da su posebno bile problematične područne jedinice na Žabljaku, u Beranama i Kolašinu koje nemaju načelnika.

Inspekcijski nalaz je pokazao da su ugovorci zapošljavani u Upravi u sektorima za održavanje informacionog sistema, javnih nabavki, državnom premjeru, razvoju ljudskih resursa, područnim jedinicama Podgorica, Kolašin, Cetinje, Žabljak, Ulcinj, Budva, Berane, Rožaje, Tivat, Bijelo Polje, Kotor, Herceg Novi, Bar....

Bonus video: