Sud će reći ko šta plaća

Potpredsjednica Atlas grupe kaže da vlasnici još nijesu zvanično obaviješteni o raskidu
95 pregleda 1 komentar(a)
Opšta bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Opšta bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.07.2016. 14:52h

Konzorcijum vlasnika bolnice Meljine do sada nije dobio službeno obavještenje o pokretanju postupka raskida privatizacionog ugovora, rekla je „Vijestima“ potpredsjednica Atlas grupe Manolina Bašović.

Ona je kazala da raskid ugovora donosi obaveze i za kupca i prodavca, koje su definisane zakonom i privatizacionom ugovorom i o njima će se odlučivati pred nadležnim sudom.

Prema riječima Bašović, nakon što konzorcijum kojeg predvodi Atlas grupa Duška Kneževića dobije obavještenje o raskidu ugovora, obavijestiće javnost o preduzetim aktivnostima.

Vlada je sredinom oktobra prošle godine zadužila ministarstva finansija i zdravlja, koja su ocjenjivala privatizacioni ugovor, da u saradnji sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa pokrenu proceduru raskida kupoprodajnog ugovora za Meljine.

Bašović je kazala da ekspertski tim, sastavljen od istaknutih stručnjaka - finansijskih forenzičara koji je angažovao konzorcijum vlasnika bolnice još nije završio kompletan posao.

„Ukoliko se utvrdi da je neko iz bivšeg rukovodstva i uprave svojim radnjama doprinio ovakvom stanju u bolnici Meljine, protiv njih biće pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim organima, radi utvrđivanja odgovornosti“, poručila je Bašovićeva.

Iz Atlas grupe su ranije kazali da je angažovan strani ekspertski tim koji ispituje kompletnu dokumentaciju od privatizacije Meljina, uključujući i operativno poslovanje i zaduženje bolnice, kao i poslovanje sa dobavljačima, “jer postoje određene spekulacije da su neki od njih povezana lica sa tadašnjim direktorom bolnice”. Izvršni direktor bolnice Meljine od marta 2010. do marta 2015. bio je aktuelni ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Konzorcijum, na čijem čelu je Atlas grupa, bolnički kompleks na 50 hiljada kvadrata zemljišta sa 19 objekata kupio je 2008. Trebalo je da državi za bivši vojni kompleks uplati 25 miliona eura, ali je platio u obveznicama koje je ranije kupio po nižim cijenama, pa im je imovina koštala duplo manje od ugovorene cifre.

Iz Atlas grupe je ranije saopšteno da je konzorcijum u potpunosti ispoštovao plaćanje kupoprodajne cijene po ugovoru, ali je nakon usvajanja plana, na početku investicionog ciklusa u Meljinama, talas svjetske ekonomske krize zahvatio Crnu Goru.

Raskid ugovora je krajem aprila inicirala Skupština opštine Herceg Novi glasovima svih odbornika, navodeći da Knežević nije ispunio obaveze. On je, kako su naveli, umjesto najavljenih 119 miliona eura uložio manje od tri miliona, što je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja. Raskid je tražen i zbog toga što su objekti pod hipotekom na skoro 12 miliona za kredite koje su koristile Kneževićeve firme.

Najvažnije da bolnica normalno funkcioniše u toku sezone

Prema riječima Bašović, u ovom momentu najvažnije je obezbijediti funkcionisanje bolnice Meljine kako bi svi građani Herceg Novog, turisti u toku turističke sezone, kao i svi koji te usluge koriste preko ugovora saFondom zdravstva, imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Opština Herceg Novi blokirala je račun bolnice zbog neplaćenog poreza na nepokretnosti od oko 170 hiljada eura, zbog čega su zaposleni ostali bez jedne, od tri plate koliko im se duguje. Zaposleni su prošle sedmice održali jednosatni štrajk upozorenja.

Bonus video: