Vujović o Buljarici: Nadležni moraju da budu transparentniji

Vujović ukazuje da posebnu pažnju privlači činjenica da javnosti nije na uvid dostavljen Programski zadatak Nacrta Prostornog plana za obalno područje i da postoji neusklađenost sa Prostornim planom Crne Gore
2 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.07.2016. 09:28h

Otpočeti postupak valorizacije lokaliteta “Buljarica” ukazuje da nadležni državni organi o pitanjima od opšteg interesa u svom radu moraju biti transparentniji, otvoreniji za saradnju sa građanima i efikasniji, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića.

"Dok trenutno nemamo neophodnih informacija o organizaciji, sprovođenju i toku tenderskog postupka, napominjem da je ovaj lokalitet trebalo da bude znatno ranije priveden namjeni i to na način koji bi zadovoljio sve zainteresovane strane. Do nedavno važećim GUP “Kamenovo-Buljarica”, donešenog 2005. godine konsensusom u Skupštini opštine Budva i koji je u potpunosti korespondirao sa kasnije usvojenim Prostornim planom Crne Gore, lokalitetu Buljarice na transparentan način bila je određena razvojna koncepcija koja je u svojoj sadržini obuhvatala sve neophodne prostorne i ekološke karakteristike ovog područja. Posebnost ovog poduhvata bila je činjenica da je ovo svojevremeno bio prvi slučaj kako je određena javna politika bila pretočena u prostorno-planska dokumenta. Lokalna samouprava i tadašnje Udruženje zemljovlasnika Buljarice postigli su dogovor oko turističkog razvoja Buljarice na principu javno-privatnog partnerstva. Ne ulazeći u analizu sumnjivih razloga zbog kojih Virgin Bay Resort nije realizovan, želim istaći da je indikativno da se procesi privatizacije Buljarice i usvajanja Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore i DUP-a Buljarica i odvijaju u istom vremenskom periodu", navodi se u saopštenju.

Vujović ukazuje da posebnu pažnju privlači činjenica da javnosti nije na uvid dostavljen Programski zadatak Nacrta Prostornog plana za obalno područje i da postoji neusklađenost sa Prostornim planom Crne Gore.

"Ovim Nacrtom prostoru Buljarica određena je neka nedefinisana “mješovita namjena” prostora koju prati uvećanje zone zahvata. Pored neažurnih podataka na katastarskim i topografskim podlogama posebnu pažnju privlači i sledeća okolnost. Naime, namjena, kapaciteti, struktura i parametri izgrađenosti koje planeri daju u tekstualnom dijelu Nacrta PPPNOP Crne Gore, uglavnom su preuzeti iz GUP-a „Kamenovo-Buljarica“ samo uz izmjenu da će potencijalni investitori skoro desetostruko uvećati stanogradnju. Ovakvi negativni trendovi u planiranju i uređenju prostora trebalo bi da zabrinu sve nadležne instance i to prije svih Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Mislim da su, crnogorskom prostoru, a posebno našem priobalju i nacionalnim parkovima, potrebna planska dokumenta čijom realizacijom ne bi bio ugrožen održivi razvoj. Investicije u turizmu treba da budu primjerene održivom razvoju i iza njih ne bi trebalo da se kriju stambeni projekti građevinskih lobija i to onih koji možda sa sobom ne donose svoj kapital već se zadužuju kod stranih banaka uz državne garancije, jer im to omogućava naš još nefunkcionalni pravni sistem. Nadam se da i prijedlozi projekata u okviru “Svih čuda Crne Gore” neće doživjeti sudbinu Virgin Bay Resorta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: