Milošević: Kolegijum DRI odavno ocjenio Jelićevu "stručnost"

Kolegijum DRI je izrazio negativno mišljenje u odnosu na rad organa upravljanja Zavoda, na planiranje budžeta i njegovo izvršenje, javne nabavke
63 pregleda 9 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: Zoran Đurić
Rade Milošević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.07.2016. 17:44h

Direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević reagovao je na navode poslanika DPS-a Zorana Jelića da je nestručan i da treba da podnese ostavku.

“Ne želim da polemišem sa gospodinom Jelićem jer je sveukupna javnost Crne Gore vidjela o kakvom se stručnjaku i profilu radi. Kako sam i do sada stvari potkrepljivao činjenicama to činim i u ovom slučaju i pozivam se na izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) iz 2008. godine u kojem se tretira funkcionisanje Zavoda za vrijeme direktorskog mandata Zorana Jelića gdje nadležni kolegijum DRI nije mogao dati jedinstveno mišljenje kod revizije, već su dali negativno mišljenje po četiri stavke. To je najbolji dokaz koliki je stručnjak gospodin jelić”, ocijenio je Milošević.

Kolegijum DRI je izrazio negativno mišljenje u odnosu na rad organa upravljanja Zavoda, na planiranje budžeta i njegovo izvršenje, javne nabavke.

Konstatovano je da je rad organa upravljanja u 2008. godini zasnovan na internim aktima koji nijesu usaglašeni sa Zakonom o zapošljavanju i Zakonom o budžetu.

U izvještaju DRI je navedeno da je kontrolom dostavljenih zapisnika sa sjednica Upravnog odbora, utvrđeno je da su pojedine odluke potpisane od strane predsjednika Upravnog odbora, a da se o njima nije raspravljalo na sjednicama tog organa, kao i to da tako donešene odluke nijesu verifikovane na nekoj od narednih sjednica.

Kolegijum na planiranje budžeta Zavoda i njegovo izvršenje nije mogao dati pozitivno mišljenje jer, kako je objašnjeno, za 2008. godinu postoje neracionalnosti, među kojima su najvažnije neracionalnost kod planiranja izdataka koje nije u potpunosti temeljeno na analizama stvarnih potreba po strukturi rashoda i utvrđenim namjenama. Iz DRI su ukazali na potrebu racionalnije potrošnje.

DRI je konstatovala da plan javnih nabavki Zavoda nije donijet u skladu sa Zakonom o javnim nabakama već je Zavod početkom 2008. godine utvrdio plan za 2008. godinu i isti korigovao u desetom mjesecu 2008. godine. Zavod je direktnom pogodbom vršio adaptacije i nabavke koje su iznad zakonom dozvoljenih vrijednosti.

Vjerujem da je ocigledno koliko je strucan gospodin Jelic o čemu svjedoce zvanicni izvještaji državnih institucija Crne Gore.

Milošević je Jeliću poručio da provjeri da li je premijer Milo Đukanović, kada je prvi put stupio na dužnost predsjednika Vlade, imao položen državni i stručni ispit.

Prema riječima Miloševića, Jelić je dolaskom u Zavod za zapošljavanje ubrzo bio udaljen od strane Ljubiše Krgovića zbog radnji koje su poznate zaposlenima u Zavodu.

Bonus video: