Zahtjev za Marića: Od porodice Jelić zaštiti Zavod i državu

Milošević je podnio krivičnu prijavu protiv bivše direktorice Vukice Jelić i poslanika Zorana Jelića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, a nakon toga je zatražio intervenciju Vlade zbog, kako tvrdi, opstrukcije
85 pregleda 10 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2016. 15:44h

O prepisci službenika Zavoda za zapošljavanje sa poslanikom DPS-a Zoranom Jelićem raspravljano je juče u Skupštini, a poslanici opozicije su pozvali ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića da se uključi i zaštiti državni interes u Zavodu.

Nezavisni poslanik Miloš Konatar (URA) kazao je da je u Zavodu nervoza zbog ulaska u srž problema. Kako je rekao, dva bivša direktora pokušavaju da obesmisle sporazum o slobodnima i fer izborima pa službenici Zavoda komuniciraju sa Vukicom i Zoranom Jelićem o načinu kako da opstruiraju sadašnjeg direktora Zavoda Rada Miloševića (URA).

"Gospodine Mariću, da li vi kao ministar, imate namjeru da se uključite u ovu tematiku i da na neki način zaštitite državni interes u Zavodu, jer je državni interes da stvorimo uslove da građani u oktobru glasaju slobodno i pošteno?”, pitao je Konatar.

Marić je odgovorio da Ministarstvo tu ne može mnogo da uradi.

“Nadam se da će odgovore dati onaj organ koji treba da da, pošto će, barem po onome sto sam ja saznao, Tužilaštvo reći zadnju riječ”, rekao je Marić.

Milošević je podnio krivičnu prijavu protiv bivše direktorice Vukice Jelić i poslanika Zorana Jelića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, a nakon toga je zatražio intervenciju Vlade zbog, kako tvrdi, opstrukcije. On je u srijedu kazao da se iz zvanične korespondencije između zaposlenih u Zavodu, uključujući i bivšu direktoricu, i poslanika Jelića vidi da su oni pripremali strategiju da ga opstruiraju.

Konatar je naveo da je paradoks to što Jelić nije išao na posao, što mora da šalje mejlove da se zamjenik direktora potpisuje na neka saopštenja, da on kao svjedok potvrdi da je bio na poslu.

Jelić je potvrdio da je primio mejl od službenice Zavoda. Smatra to logičnim, budući da je, kako je rekao, direktor Zavoda protiv njega podnio krivičnu prijavu. Kaže i da je ta komunikacija bila jednosmjerna.

Jelić je zahvalio nekim NVO i pojedincima koji su mu, kako je kazao, proslijedili određene informacije o Miloševiću.

"Jasno je da od kandidata koji nema potvrđene reference, čak nema položen ni stručni i državni ispit za rad u državnim organima, ali zato ima položen stručni ispit u krivičnim djelima, šta možemo od njega očekivati - ovo što ste vi saopštili, a to su samo neutemeljene, neprincipijelne, zlonamjerne, konstruisane afere”, rekao je Jelić i dodao da je Milošević u srijedu napravio novo krivično djelo jer je hakovao mejlove zaposlenih.

On je Miloševiću poručio da podnese ostavku i da nađe manje zahtjevan posao kako bi mogao da se pripremi za polaganje stručnog ispita.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da što je ta korespondencija u Zavodu češća i obimnija to je bolje za opoziciju.

U Skupštini je juče završena rasprava o setu zakona o radu i radnih odnosa, u cilju njihovog tehničkog usklađivanja sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Sredanović: Razmjena mejlova sa Vukicom Jelić uobičajena praksa

Savjetnica u Zavodu za zapošljavanje Zorica Sredanović saopštila je da ne prihvata navode Miloševića o opstrukciji i sabotiranju rada.

“Bez mog znanja uzeo je šifru i blokirao službenu mejl adresu, koju koristim kao i svi zaposleni u Zavodu. Preturanjem pošte nije mogao naći ništa kompromitujuće, niti nezakonito”, navodi Sredanović u reagovanju.

Ona tvrdi da je razmjena mejlova sa Vukicom Jelić uobičajena praksa u pripremama press konferencija i odnosila se na konkretne teme i moguća pitanja novinara, ne samo režimskih, kako kaže Milošević.

Dodaje da je Milošević medijski eksploatisao i njenu komunikaciju sa poslanikom Jelićem u kojoj mu je dostavila na uvid reagovanje Zavoda povodom krivične prijave Miloševića.

“Zloupotrijebio je i nekoliko riječi neformalnog obraćanja. I danas bih to uradila, kao ozbiljan i odgovoran čovjek...”, kaže Sredanović.

Bonus video: