Đukanović: Sredstva koja je kfW banka plasirala veoma dobro upotrijebljena za prioritetne razvojne oblasti

"Premijer je naročito naglasio važnost podrške KfW banke u oblasti komunalne infrastrukture, kao preduslova za realizaciju niza krupnih razvojnih projekata u turizmu", kaže u saopštenju
50 pregleda 1 komentar(a)
Milo Đukanović, Njemačka razvojna banka, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Njemačka razvojna banka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.07.2016. 16:14h

Sredstva koja je Njemačka razvojna banka (KfW) plasirala u Crnu Goru veoma su dobro upotrijebljena za prioritetne razvojne oblasti, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đukanović se danas sastao sa delegacijom KfW banke, koju je predvodio član Upravnog odbora Banke Roland Siler.

“Đukanović je ocijenio veoma uspješnom dosadašnju saradnju sa Bankom KfW i ocijenio da su sredstva koja je banka plasirala veoma dobro upotrijebljena za prioritetne razvojne oblasti”, kaže se u saopštenju.

On je istakao značaj projekata podržanih od Banke KfW u energetici i energetskoj efikasnosti, komunalnoj infrastrukturi, saobraćaju i bankarstvu, izražavajući uvjerenje da će ta banka i dalje doprinositi ostvarenju poželjnih stopa ekonomskog rasta Crne Gore.

“Premijer je naročito naglasio važnost podrške KfW banke u oblasti komunalne infrastrukture, kao preduslova za realizaciju niza krupnih razvojnih projekata u turizmu”, kaže u saopštenju.

Siler je, kako se navodi, istakao da je svjedok snažnog razvoja Crne Gore u periodu od obnove nezavisnosti do danas.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti energetike, vodosnadbijevanja i prečišćavanja otpadnih voda i naveo mogućnost buduće podrške Banke KfW i za proširenje saradnje na oblast putne infrastrukture.

Sagovornici su pozdravili današnje potpisivanje ugovora o grantu iz sredstava EU –Zapadnobalkanskog investicionog okvira, između KfW banke, Ministarstva ekonomije i CGES-a za projekat Transbalkanskog elektorenergetskog koridora I, kao prvog ugovora o donaciji koji je Crnoj Gori odobren na Bečkom samitu 2015. godine.

“Takođe su pozdravili i sjutrašanje otvaranje Projekta zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, koji je finansirala KfW”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici istakli i značaj nedavnog samita „Pariz Balkan 2016“ , kao nastavka Berlinskog procesa u kontekstu daljeg razvoja zapadnog Balkana i njegove pune integracije u EU.

Bonus video: