Dobit Regulatornih agencija za 2013-2015.: Tri miliona u državnu kasu

Ministarstvo finansija da preuzme mjere kako bi se ispoštovao zakon. Komisije za hartije od vrijednosti čeka revizorski nalaz nakon čega treba da uplati prošlogodišnju dobit
1 komentar(a)
predstavnici regulatora, Foto: Luka Zeković
predstavnici regulatora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.06.2016. 18:39h

Regulatorne agencije su za posljednje tri godine ostvarile ukupno tri miliona eura viška prihoda nad rashodima koje su bile dužne da uplate u državni budžet.

To pokazuju finansijski izvještaji šest regulatora (agencija za elektronske medije, ljekove, nadzor osiguranja, elektronske komunikacije, energetiku i Komisija za hartije od vrijednosti) za posljednje tri godine (2015, 2014. i 2013).

Skupština je u januaru 2013. godine izmijenila šest zakona kojima je regulisan rad regulatora, a tim izmjenama obavezala je regulatore da višak prihoda nad rashodima uplate u budžet. Ta obaveza bila je na snazi do početka ove godine.

Regulatori su u potpunosti prebacili cjelokupnu dobiti za 2013. i 2014. godinu, a prošlogodišnju još nijesu uplatile Agencija za elektronske medije (325,2 hiljade eura) i Komisija za hartije od vrijednosti (6,72 hiljade).

Agencija za elektronske medije je informisala skupštinski Odbor za ekonomiju da neće uplatiti dobit za 2015. godinu u državnu kasu, nakon čega je to radno tijelo parlamenta pismeno informisalo

Ministarstvo finansija da preuzme mjere kako bi se ispoštovao zakon. Komisije za hartije od vrijednosti čeka revizorski nalaz nakon čega treba da uplati prošlogodišnju dobit.

Prema podacima najviše novca u budžet slilo se od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (1,524 miliona) slijede Regulatorna agencija za energetiku (797,68 hiljada), Agencija za elektronske medije (473,44 hiljade), Agencija za nadzor osiguranja ( 157,15 hiljada), Agencija za ljekove (30,93 hiljade) i Komisija za hartije od vrijednosti (19,29 hiljada).

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) “Vijestima” je kazao da ako se procjenjuje da finansijska kriza još nije prestala onda odbor može pokrenuti incijativu da se regulatori obavežu zakonski da dobit i dalje uplaćuju u državnu kasu, ali uz uslov da za to bude obezbijeđena široka politička podrška.

“Ova tri miliona eura koje je budžet prihodovao je direktni doprinos Odbora koji je incirao izmjene zakona kako bi regulatori uplaćivali višak novca u državni budžet,” kazao je Damjanović.

Bonus video: