Osnivanje Udruženja morskih ribara korak prema organizovanijem djelovanju

„Nacionalno udruženje će odmah imati priliku da pokaže snagu, s obzirom na to da je u toku priprema mjera podrške koje će biti dio Agrobudžeta za narednu godinu i novog Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi“
72 pregleda 1 komentar(a)
Ribarstvo, Foto: Anto Baković
Ribarstvo, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 15.06.2016. 11:43h

Osnivanje prvog Nacionalnog udruženja profesionalnih morskih ribara, koje okuplja članove četiri ribarska udruženja iz Bara, Ulcinja i Herceg Novog, predstavlja prvi korak u pravcu njihovog organizovanijeg djelovanja, ocijenjeno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Savjetnik za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Deniz Frljučkić, kazao je da su ribari napravili prvi korak u pravcu organizovanijeg djelovanja, ali i da im predstoji ozbiljan rad na uspostavljanju funkcionalnog udruženja, koje će zastupati njihove interese u procesu evropskih integracija.

On je, na sastanku sa predstavnicima ribara u Ministarstvu poljoprivrede, podsjetio da je taj Vladin resor u prethodne tri godine aktivno radio na kreiranju mjera podrške sektoru ribarstva kroz Agrobudžet, kao i na ispunjavanju obaveza vezanih za pregovaračko poglavlje 13 - Ribarstvo, u cilju modernizacije zastarjele ribarske flote, povećanja konkuretnosti i opstanka crnogorskih ribara.

„Nacionalno udruženje će odmah imati priliku da pokaže snagu, s obzirom na to da je u toku priprema mjera podrške koje će biti dio Agrobudžeta za narednu godinu i novog Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi“, rekao je Frljučkić.

Iz Ministarstva su podsjetili da je osnivanje nacionalne organizacije ribara, koja bi ujedinila crnogorske profesionalne ribare na putu razvoja tog sektora, prije tri godine inicirao doskorašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

Predstavnici Ministarstva su kazali da su zadovoljni što su ribari ispunili dogovor, bez obzira što je prošlo tri godine od pokretanja inicijative.

Ribari su na sastanku obaviješteni da je nedavno stupio na snagu pravilnik o potvrdi ulova, na osnovu kojeg je otklonjena barijera za izvoz svježe morske ribe iz Crne Gore.

Frljučkić je rekao da se od Nacionalnog udruženja očekuje da u što kraćem roku pripremi planove rada i da Ministarstvu dostavi konkretne predloge koji imaju za cilj unaprijeđenje sektora morskog ribarstva.

Predstavnici ribarskih udruženja Južni Jadran i Sidro iz Bara, Škver iz Herceg Novog i Udruženje ribara Ulcinj, saopštili su da Nacionalno udruženje obuhvata više od 80 odsto ukupnog broja registrovanih ribara u Crnoj Gori, kao i da su svi članovi prihvatili njegov Statut.

Oni su poručili da su spremni da ispoštuju i raniju sugestiju Ministarstva da na čelo novoosnovane organizacije ne imenuju ribara, već stručnu osobu koja posjeduje menadžerske sposobnosti, administrativne vještine i razumijevanje za strateški pravac razvoja sektora.

Ministarstvo poljoprivrede će, kako je saopšteno, pružiti podršku radu Nacionalnog udruženja i u saradnji sa ribarima nastaviće da rješava izazove na putu razvoja sektora morskog ribarstva.

„Najveći doprinos za uspjeh na tom putu, svakako, može dati upravo jako i organizovano Nacionalno udruženje“, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: