Novi direktor: Opštine kršeći ugovor raspisale 204 oglasa za zapošljavanje

On je naveo i da će Zavod podnijeti dvije krivične prijave protiv NN lica zbog falsifikovanja dokumentacije kojim su mimo zakona željeli obezbjediti primanje naknada
15 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
Rade Milošević, Foto: URA
Ažurirano: 14.06.2016. 12:54h

Više opština koje imaju ugovore sa Ministarstvo finansija o reprogramu poreskih obaveza raspisalo je oglase za zapošljavanje 204 radnika bez prethodne saglasnosti Ministarstva finansija koja je obavezna tim ugovorom, kazao je na konferenciji za novinare novi direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević.

On je naveo da Zavod prema zakonu nema pravo da odbije objavljivanje poslatog oglasa za zapošljavanje, zbog čega je odlučio da o ovim slučajevima obavijesti Ministarstvo finansija i javnost.

"Ovi oglasi osim što su objavljeni bez saglasnosti Ministarstva finansija, objavljeni su prije stupanja na funkcije kontrolora u tim opštinama predviđenim Sporazumom o slobodnim izborima. Najviše oglasa raspisala je Opština Budva 67 za 20 dana. U 85 odsto oglasa rok za prijavljivanje je manji od 15 dana. Iako se u većem broju slučajeva radi o sezonskom zapošljavanju, prekršena je procedura", kazao je Milošević.

Na pitanje da li zbog kršenja obaveza Ministarstvo finansija može raskinuti ugovore o reprogramu poreskih obaveza sa tim opštinama i krenuti u naplatu poreskog duga, Milošević je kazao da to nije u njegovoj nadležnosti ali da svako kršenje ugovora vuče poslijedice.

On je naveo i da će Zavod podnijeti dvije krivične prijave protiv NN lica zbog falsifikovanja dokumentacije kojim su mimo zakona željeli obezbjediti primanje naknada.

Što se tiče problema koje ima oko 40 majki sa troje i više djece koje sada ne mogu ostvariti pravo na naknadu, Milošević je kazao da je kada je došao na tu funkciju prije osam dana naložio da se taj slučaj ispita.

"Otkriveno je da nije bilo prekršaja službenika Zavoda jer je zakonom predviđeno da se dokumentacija čuva 10 godina a njihovi zahtjevi odnosili su se na period prije toga. Pisci zakonskih normi kojima se definiše čuvanje dokumentacije nisu očekivali da će nekada postojati naknada koja se ostvaruje na ispunjene uslove od prije više od deset godina. Imao sam sastanak sa ministrom rada i socijalnog staranja Borisom Marićem i predloženo je da se prilikom odlučivanja u drugostepenom postupku prihvata i druga dokumentacija koja takođe potvrđuje podatke o osiguranju i radnom stažu, kao što su ovjerene zdravstvene knjižice", kazao je Milošević.

Pravo za isplatu naknada za majke sa troje i više djece do 8. juna ostvarilo je 12.148 korisnica, do sada je odbijeno 2.127 zahtjeva ili 15 odsto. Sada je u proceduri još 1.389 zahtjeva, a kako je kazao Milošević i dalje pristižu novi.

Na pitanje da li ima opstrukcija u svom radu od kolega u Zavodu, novi direktor je kazao da nema opstrukcija od zaposlenih ali ima naznaka opstrukcija od bivše direktorice koja je odlukom Vlade postala neka vrsta njegovog kontrolora. On je kazao da će biti spreman da sankcioniše sve opstrukcije.

Bonus video: