Vještica gura Budvu u ropstvo

Zbog konstantnih blokada ove godine Njemcima ništa nije plaćeno, slično i prošle, pa im sad grad duguje devet miliona eura
69 pregleda 32 komentar(a)
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje Vještica, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.06.2016. 13:45h

Ugovor sa njemačkom kompanijom WTE Wasertehnik iz Esena oko gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, pratećeg kanalizacionog sistema i morskog ispusta, “gura Budvu u dugoročno ropstvo“.

To tvrdi gradonačelnik Srđa Popović i najavljuje da će preispitati i ovaj ugovor koji su mu ostavili njegovi prethodnici.

Popović je za „Vijesti“ kazao da je već pozvao njemačke partnere da sjednu za sto, kako bi se ugovor redefinisao, posebno stavka od 1,3 miliona eura koliko Budva godišnje plaća za održavanje postrojenja. Popović je do sada pokrenuo proceduru za raskid tri ugovora koje je naslijedio od bivših gradonačelnika Rajka Kuljače i Lazara Rađenovića, a koji su po ocjeni njegovog kabineta štetni po grad.

Trenutne godišnje obaveze Budve prema njemačkoj kompaniji su nevjerovatnih pet miliona eura, od kojih 3,5 miliona za vrćanje kredita, dok je ostatak za održavanje sistema.

Budva se našla u veoma teškoj finansijskoj situaciji, jer zbog konstantnih blokada ove godine nije Njemcima platila ni centa na ime obaveza, a slično je i sa prethodnom godinom, pa sad grad duguje partnerima iz Njemačke devet miliona eura.

Novoimenovani ministar finansija Raško Konjević prije nekoliko dana uputio je pismo lokalnoj upravi u Budvi, tražeći da ga obavijeste o stanju kredita, za koji je Vlada dala garanciju od 29 miliona eura. Iako je njemačka firma do sada tolerisala kašnjenja, država bi, ukoliko Budva nastavi sa neplaćanjem rata, mogla da se suoči sa aktiviranjem garancija.

“Nadam se da ćemo iduće sedmice imati razgovor sa ministrom finansija, kako bismo ga upoznali sa problemima koji se dešavaju. Već sam razgovarao sa upravom njemačke kompanije, jer moramo da redefinišemo odnose, da redefinišemo kredit, posebno stavku za održavanje tog objekta. Ako odnosi ostanu kako je to sada ugovorom predviđeno, to Budvu gura u dugoročno ropstvo. Naišao sam na razumijevanje kod njemačkog partnera, jer oni su spremni da sjednemo”, kazao je Popović.

Specijalno tužilaštvo utvrdilo je da je gradnjom postrojenja na Vještici napravljenja milionska šteta Opštini, od strane kriminalne grupe na čijem je čelu, po sopstvenom, kao i priznanju svjedoka saradnika visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Kapitalni projekat, za koji se Opština Budva zadužila čak 58 miliona eura, zbog koga će u narednih 20 godina biti u obavezi zajedno sa kamatama i održavanjem postrojenja da plati punih 120 miliona eura, predvidio je da se u prvih osam godina, godišnje vraća po šest miliona eura.

Opština je zbog kredita donijela i nepopularnu mjeru povećanje cijene vode, i to za građane 1,66 po kubiku, a duplo veće cijene za privredu. Uvedena je i taksa na vodomjer od osam eura.

Planirano je bilo da se šest miliona eura kredita namiri tako što bi kroz investicioni program Opština uplatila tri miliona, milion i po eura gradski Vodovod kroz povećanje cijene vode, a milion i po bi obezbijedili uvođenjem ekološke takse za turiste. Od toga plana se ništa nije realizovalo, pa je WTE morala kredit za prošlu godnu sama da servisira Njemačkoj razvojnoj banci KFW.

Priča o kapitalnom projektu, koji se nalazi pod istragom tužilaštva, jer su protiv sedam osoba i tri kompanije podnijete krivične prijave zbog nanijete štete Opštini od osam miliona eura, je formalizovana početkom juna 2009, kada je gradska uprava zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom WTE Wasertehnik iz Esena.

Postrojenje na Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, od samoga početka dovelo je do brojnih problema, počev od neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja, zbog čega bečićka naselja Boreti i Ivanovići proživljavaju ekološku katastrofu, pa do toga da Opština ne uspijeva da vraća kreditne obaveze.

Njemačka firma bila je prvorangirana na tenderu, koji je Opština raspisala 2008, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju, jednog od najvrednijih projekta na Crnogorskom primorju.

Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke (KfW). Opština je uzela kredit od 58.560.000 eura, na 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine. Vlada je na sjednici održanoj 30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština Budva kreditno zaduži, a 4. februara 2010. dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju u iznosu od 29.250.000 eura.

Osam ugovora o priznanju krivice

Milionsku štetu koja je nastala gradnjom postrojenja, utvrđenu od strane Specijalnog tužilaštva, Opština bi mogla da naplati upravo kroz “prebijanje obaveza” sa njemačkim partnerom.

To je jedna od mogućnosti, kako bi se nagomilana milionska dugovanja prepolovila, a sa druge strane naplatila šteta koju je kriminalna grupa napravila.

Specijalno državno tužilaštvo je do sada zaključilo čak osam ugovora o priznanju krivice sa pojedincima, od kojih se dva, onaj sa Marovićem i Rađenovićem odnose upravo za izgradnju postrojenja za otpadne vode.

Građani Budve će vratiti sto dvadeset miliona eura

Iako se Opština, kreditom zadužila 58 miliona, za izgradnju postrojenja taj iznos će biti dupliran, što je i pokazao i izvještaj revizije završnog računa za 2014. Opštine Budva koji je uradila Državna revizorska institucija.

Naime, obaveza Opštine, nakon tri sporazuma iznosi precizno 121.242.541,21 euro, od čega 80 miliona za otplatu glavnice i ostatak za kamate.

Do sada je u realizaciju projekta potrošeno 42 miliona eura, ali sumnje u to kako je utrošen novac, već dvije godine stižu iz opozicionih klupa, dok je lokalna uprava tvrdila da je cijeli posao izveden u skladu sa zakonom.

Bonus video: