Demokrate: Neophodna kvalitetnija primjena zakona koji sadrže prava radnika i obaveze poslodavaca

„Država, koja je i sama loš poslodavac, ne može biti dobar uzor ni poslodavcima u privatnom sektoru. Zbog toga, svi savjesni poslodavci, koji su u našoj zemlji manjina, moraju služiti kao primjer velikoj većini nesavjesnih“, ocijenio je Leković
3 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 10.06.2016. 11:13h

Nadležne institucije i inspektori moraju sprovoditi strožiju kontrolu i obezbijediti kvalitetnu primjenu zakona koji sadrže prava radnika i obaveze poslodavaca, bez selekcije, ma koliko oni bili moćni ili imali monopol u nekoj oblasti, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore, Momčilo Leković, kazao je da se adekvatnim izmjenama zakona u toj oblasti, moraju sagraditi pravni mostovi, koji će spriječiti zloupotrebe zakona i pravne zaobilaznice koje poslodavci često koriste.

„Takođe, pružanjem pune zaštite i sigurnosti radnicima koji prijave kršenje prava, radnici će biti oslobođeni mogućeg mobinga i torture koju bi zbog tog prijavljivanja inače trpjeli“, naveo je Leković u saopštenju.

Tek kada se, kako smatra, te mjere sprovedu i ostvare, rad u Crnoj Gori predstavljaće podjednako zadovoljstvo, sa podjednakim pravima za poslodavca i zaposlenog.

„Država, koja je i sama loš poslodavac, ne može biti dobar uzor ni poslodavcima u privatnom sektoru. Zbog toga, svi savjesni poslodavci, koji su u našoj zemlji manjina, moraju služiti kao primjer velikoj većini nesavjesnih“, ocijenio je Leković.

Prema njegovim riječima, adekvatnim godišnjim nagradama i pohvalama, kojima bi se simbolično odavalo priznanje, mora se pokazati da se dobro poslovanje i pošten odnos prema zaposlenima vrednuje i cijeni.

„Nepoštovanje zakona, nepotpune selektivne kontrole rada inspekcijskih službi, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, dovode do situacija u kojima nesavjesni poslodavac u većini slučajeva tretira zaposlenog neprimjereno, protivno svim poslovnim i ljudskim načelima, dovodeći njihov odnos u položaj u kojem je poslodavac bogati 'car', a zaposleni siromašni 'sluga', zbog čega ovaj drugi, nezaštićen i diskriminisan, gubi sva prava koja ima“, rekao je Leković.

On je dodao da poodatak da između 30 i 40 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori ne prima zarade ili ih prima neredovno, potvrđuje da poslodavci ne poštuju zakonsku regulativu, dok nadležni državni kontrolori ne rade posao kako bi trebalo.

„Danas, kada smo bar vremenski daleko od robovlasničkog uređenja države, zabrinjava činjenica da u jednom demokratskom i modernom društvu imamo obilježja tih prošlih vremena– modernog robovlasnika i potlačen osiromašeni sloj, često neplaćen shodno obavljenom radu ili neplaćen uopšte, koji ne može da odbije nijedan posao, jer je za njega u tom trenutku to jedini način da preživi, a zakonski minimalac od 193 eura privilegija, što dovodi do toga da za zaposlenog nastupi 'moderni capitis deminutio'“, naveo je Leković.

On je kazao da nesavjesni poslodavac, „po pravilu blizak vladajućoj partiji“, uslovljava zaposlene i oduzima im prava garantovana zakonom i ugovorom, kao što je godišnji, odmor u toku dana i za vrijeme praznika, plaćen prekovremeni i probni rad, doprinose i zaštitu na radu.

Poslodavac, prema riječima Lekovića, vrši mobing, pogrešno i nezakonito obračunava zarade i direktno nanosi štetu državi neispunjenjem obaveza prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa.

Bonus video: