Pogledajte spisak kompanija koje su angažovane kao podizvođači za autoput

Ministarstvo je do sada izdalo 54 saglasnosti za 61 podizvođača. Vrijednost ugovora je oko 210 miliona eura
391 pregleda 25 komentar(a)
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.06.2016. 14:54h

Vrijednost pojedinačnih ugovora podizvođača koje je kineska kompanija CRBC angažovala na izgradnji prioritetne dionice autoputa biće poznata po završetku radova, saopšteno je iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Ministarstvo je juče objavilo spisak firmi kojima je data saglasnost da budu poizvođači na projektu.

Kako je objašnjeno iz resora kojim rukovodi Ivan Brajović, Ministarstvo saobraćaja u svojstvu investitora izdaje prethodnu saglasnost, ali to ne znači automatski i da je neko postao podizvođač, jer je to obligacioni odnos dva ili više pravnih lica nezavisno od Ministarstva.

"Ministarstvo ne određuje podizvođače. Na predlog izvođača daje prethodnu saglasnost ako ispunjavaju uslove, a osnovni kriterijumi koje investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su iskustvo i referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova i posjedovanje odgovarajućih licenci” objašnjeno je iz ministarstva.

Dodaje se da je ministarstvo u ugovornom odnosu isključivo sa izvođačem, pa nije ovlašćeno da objavljuje podatke o pravnom poslu trećih lica.

"Bilans realizacije ugovorne obaveze izvođača u vezi sa angažovanjem podizvođača svodi se na završetku radova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora”, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je do sada izdalo 54 saglasnosti za 61 podizvođača. Ukupna vrijednost ugovora je oko 210 miliona eura.

Firme koje su dobile saglasnost su Geo Max Group, Institut sigurnost, Ramel, Geoprojekt, Irgo Consulting, Centar za nedestruktivna testiranja i geofiziku, Entasis, Interproject, Hidrocop, Beton Montenegro, Gratom L, Jawel Crna Gora, Bemax, Exploring, Montenegro Petrol, Cijevna komerc, Čelebić, Frame Project, Geotehnika, Toškovići, Indel inženjering, Civil Engineer, Medix, E3, Ening, Magus, Inženjering put, Televex, Tehnoklima, Toroagro, Novi Volvox, IVP Team, Primel, Batara, 7. avgust, Geosonda Konsolidacija, Timing, Mikro-Mont, Baston, Inter projekt, Skladgradnja, Intermost, Kojo grup i Delta inženjering.

Na listi su i Art beton, Civin inženjering, Poliex, Jaha Montengro, Bio Bučje, Geoprom, M-projekt, Nikkom, Cepting, Proinspekt, Mi, Zg projekt, Stambeno, Geopremijer, Ivkon, Rocc rand, Energomontaža, Geotehnika plus, Flaming, Proinspekt, Sami inženjering, Ingenium, Planplus, Putin, Montesino, Institut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu i Hidrokop.

Firme su angažovane, između ostalog, za izvođenje geodetskih radova, izradu elaborata, iskopavanju jama, postavljanje elektroinstalacija. Angažovane su i na građevinskim radovima za privremeni kamp i pristupne puteve, na miješanju, transportu i pumpanju betona, bušenje bunara na kampu Moračica i Glavnom kampu, radovi na grijanju za inženjerski kamp, izrada projekata za trajno napajanje električnom energijom...

Nije odgovorio poslaniku, pa mu izvještaji "tendenciozni"

Brajović prije dva dana u parlamentu nije odgovorio na poslaničko pitanje Aleksandra Damjanovića (SNP) koje su firme angažovane kao podizvođači, uz objašnjenje da će to dostaviti naknadno "u skladu sa zakonskom procedurom".

Brajovićev resor je izvještavanje iz parlamenta nazvao "tendencioznim interpretacijama izjave u odgovoru na poslaničko pitanje" i tvrdi da je resor kojim rukovodi i ranije na zahtjeve medija objavljivao imena.

"Vijesti" su prije više od dva mjeseca od Brajovića tražile spisak imena podizvođača i vrijednost ugovora, ali odgovor do juče nije stigao.

Na spisku koji je juče objavljen većina firmi se bavi inženjerskom djelatnosšću, dosta ih je u porodičnom vlasništvu i neke su angažovane zajedno na istim poslovima.

Bonus video: