SO Herceg Novi: Radovi na kanalizacionom kolektoru ugrožavaju turističku sezonu

Nezavisni odbornik Obrad Gojković je konstatovao da su nadležnosti lokalne uprave u turizmu, ali i u drugim sferama biznisa male, zbog centralizovane vlasti na nivou države
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2016. 14:26h

Radovi na izgradnji kanalizacionog kolektora na hercegnovskoj rivijeri najveći su kapitalni projekat, ali i najveći problem u opštini bili su saglasn odbornici i vlasti i opozicije na današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta, ističući da će se negativno odraziti na kvalitet turističke sezone .

“Zbog neozbiljnog i neprofesionalnog odnosa izvođača radova na kolektorskoj mreži, ove godine imamo isti problem kao i lani”, naglasio je predsjednik SO Andrija Radman (DPS), navodeći da je lokalni put u Kumboru, Đenovićima, Baošićima i Bijeloj raskopan i da je lokalna vlast nemoćna da interveniše, jer je najvjerovatnije loše sklopljen ugovor sa izvođačem radova – turskom firmom Ćeltikćoglu.

Danijela Đurović odbornica SNP je predložila, što je skupštinska većina odbila, da se izdavaocima privatnog smještaja i ugostiteljima čiji će posao trpjeti zbog građevinskih, prije svega radova na kolektoru, umanji ovogodišnji porez na imovinu u rasponu od 30 do 50 odsto.

Mirko Mustur odbornik Demokrata Herceg Novi ukazao je na loše stanje Jadranske magistrale od graničnog prelaza Debeli brijeg do Kamenara. “Ako se u posljednjih nekoliko godina već nekoliko puta novim asfaltom presvlači put od Podgorice do Cetinja i Budve, trebalo bi i ovaj dio kroz hercegnovsku opštinu, pa sve do Kotora da se upristoji, jer upravo tim putem dolazi veliki broj turista u našu zemlju”, kazao je Mustur.

Problem su prema Radmanovim riječima i plaže, jer JP Morsko dobro još nije sklopilo ugovor sa zakupcima plaža. Zato je naloženo Komunalnoj policiji da tom preduzeću “uruče”i kazne za neočišćene plaže koje još nemaju zakupca.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković je konstatovao da su nadležnosti lokalne uprave u turizmu, ali i u drugim sferama biznisa male, zbog centralizovane vlasti na nivou države.

Kao ilustrativan primjer naveo je izjavu premijera Mila Đukanovića da neće pitati lokalnu vlast u Herceg Novom za mišljenje o privatizaciji Instituta Igalo. “Ali kada premijer povuče pogrešan potez , kao u slučaju Instituta, onda on nikome ne odgovara”, kazao je Gojković uvjeren da “građani u Novom bolje znamo šta su naše potrebe nego neko iz ministarstava”.

Odbornici su usvojili i odluku o zabrani gradnje u ljetnjem periodu, od 15. juna do 15. septembra, koja se neće odnositi na tkz, drugu zonu: 400 metara udaljenu od Jadranske magistrale u zaleđu grada, i na Lušticu.

Nije prošao predlog Danijele Đurović (SNP) da se zabrani građevinskim mašinama i kamiona sa rasutim teretom, osim komualnih službi promet magistralom i prilazima magistrali od 15. juna do 15. septembra.

Gojković: Čistimo tuđa dvorišta

Gojković je upozorio da lokalno preduzeće Čistoča održava park Boka u centru grada, vlasništvo Vektra Boka, a ovog ljeta čistiće i ostrvo Lastavica i tvrđavu Mamula čiji je zakupac kompanija Oraskom Develpment Holding.

“Mi tako besplatno održavamo “dvorište” Brkoviću i Saviris”, utvrdio je Gojković.

Bez prisustva predsjednice Opštine i direktorice TO

Danijela Đurović (SNP) je istakla da je današnje neprisustvovanje sjednici predsjednice opštine Nataše Aćimović i direktorice TO Bojane Blagojević, nepoštovanje lokalnog parlamenta, ali i građana. “TO je krovna organizacija koja bi trebalo da kroji turističku politiku grada, pa su i Aćimović, koja je i predsjednica IO TO i Blagojević morale dati njihov doprinos raspravi o pripremama i realizaciji turističke sezone”, kazala je Đurović.

Kazne za odbornike

Većinom glasova usvojena je disciplinska mjera za odbornike koji sjede u skupštinskoj Sali, ali ne glasaju, a po poslovniku su dužni da to urade. Prema objašnjenju predsjednika SO Andrije Radmana disciplinska mjera se odnosi na umanjenje jedne mjesečne naknade koja će biti usmjerena Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj“.

Galerija

Bonus video: