Brajović: U vrijeme najvećeg intenziteta, oko 3.500 radnika radiće na izgradnji atoputa

„Izvođač radova je angažovao više od 30 većih domaćih kompanija u svojstvu dobavljača i pružaoca usluga, čiji angažman nije uključen u kvotu od 30 odsto vrijednosti ugovora“, rekao je Brajović
80 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, autoput, Foto: Zoran Đurić
Ivan Brajović, autoput, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2016. 14:36h

Na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare trenutno su, prema podacima izvođača radova, angažovana 684 radnika, dok bi taj broj u vrijeme najvećeg intenziteta radova trebalo da bude oko 3.500, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je kazao da se prilikom pregovaranja vodilo računa o radnom angažovanju domaćih kompanija, pri čemu je postignut dogovor da 30 odsto od 809,6 miliona eura bude realizovano uz angažovanje domaćih preduzeća.

„Do sada je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo 54 saglasnosti, a prema podacima izvođača radova do sada je podugovoreno 25,16 odsto ukupne vrijednosti ugovora“, rekao je Brajović u Skupštini, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika, Damira Šehovića o dosadašnjoj dinamici radova na tom infrastrukturnom projektu.

Brajović je dodao da taj iznos nije konačan, jer još traju pregovori oko zaključenja podizvođačkih ugovora, tako da smatra da će cenzus od 30 odsto biti premašen.

„Izvođač radova je angažovao više od 30 većih domaćih kompanija u svojstvu dobavljača i pružaoca usluga, čiji angažman nije uključen u kvotu od 30 odsto vrijednosti ugovora“, rekao je Brajović.

On je podjsetio da su radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare počeli 11. maja prošle godine, nakon što su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi.

„Uvidom u Ugovor o projektovanju i izgradnji može se zaključiti da postoji samo jedan rok, što znači da ćemo se 11. maja 2019. godine uvjeriti da će ovaj, najveći infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, biti završen na pravi, kvalitetan način i u roku“, precizirao je Brajović.

On je naveo da nema rokova za pojedine faze, tako da nema osnova ni za špekulacije o kašnjenju radova.

„Tehnička dokumentacija može se izrađivati segmentacijom idejnih i glavnih projekata za pojedine dionice. Po principu faznosti izvođač radova je dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo podijelio na 15 poddionica, za koje će biti izdate građevinske dozvole“, naveo je Brajović.

On je podsjetio da su nedavno izdate dozvole za most na Moračici i tunel Vjeternik.

Brajović je, govoreći o valutnom riziku, kazao da je za period izgradnje autoputa država zaštićena od valutnog rizika i sve informacije do sada plasirane u javnosti o šteti po državu na osnovu toga, su potpuno netačne.

„Nakon isteka grejs perioda može se govoriti o odnosu tih valuta, a do tada će, uvjeren sam, Vlada blagovremeno procijeniti stepen rizika i preduzeti odgovarajuće zaštitne mehanizme“, kazao je Brajović.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona dolara, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC).

Iz CRBC-a su ranije saopštili da će dio trase autoputa od Uvača do Mateševa biti promijenjen, jer je prilikom izrade geodetskih podloga uočeno odstupanje u odnosu na podloge iz idejnog projekta.

Bonus video: