Budvanska rivijera bez tendera dala vrijedan posao

Iz Hotelske grupe su “Vijestima” objasnili da Budvanska rivijera ima više od 3.600 ležaja (ili 1.730 smještajnih jedinica), i da su bili obavezni da hotelima koji su sezonskog karaktera obezbijedi nesmetan rad tokom turističke sezone
130 pregleda 2 komentar(a)
Hotel Palas, Foto: Budvanska rivijera
Hotel Palas, Foto: Budvanska rivijera
Ažurirano: 03.06.2016. 17:54h

Hotelska grupa Budvanska rivijera je mimo Zakona o javnim nabavkama sa firmama Higijena, Skandatex i Surfmont zaključila ugovore za usluge pranja, peglanja i čišćenja, procijenjene na 450.000 eura.

Zaključeni ugovori su oročeni na mjesec.

Budvanska rivijera je, iako državna kompanija, tek od septembra 2015. obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama.

Iz Hotelske grupe su “Vijestima” objasnili da Budvanska rivijera ima više od 3.600 ležaja (ili 1.730 smještajnih jedinica), i da su bili obavezni da hotelima koji su sezonskog karaktera obezbijedi nesmetan rad tokom turističke sezone.

“U konkretnom slučaju, raspisan je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za pranje hotelskog i restoranskog rublja u iznosu od 450.000 eura. Zakazano otvaranje ponuda trebalo je da bude 22. januara 2016. Neposredno prije termina za otvaranje ponuda, žalbu je uložila firme Higijena, dok je firma Fini dom uložila žalbu 4. januara 2016, a sve u zakonom predviđenom roku za dostavljanje ponuda”, rekli su iz Budvanske rivijere. Uložene žalbe potencijalno zainteresovanih učesnika tendera uslovile su, kako su objasnili, prekid tenderske procedure i procesuiranje postupka prema Komisiji za kontrolu javnih nabavki.

Budvanska rivijera odgovorila je na žalbu firme Fini dom 11. januara ove godine, a Higijeni 27. januara i dostavila ih sa dokumentacijom Komisiji na odlučivanje.

“Prema članu 131 (stav 1) Zakona o javnim nabavkama, Komisija za kontrolu javnih nabavki, bila je u obavezi da donese odluku po predmetnom slučaju u roku od 15 dana od prijema dokumentacije, međutim, odluka nadležnog organa do danas nije donijeta. U očekivanju da će Komisija nakon šest mjeseci donijeti odluku prema dostavljenim žalbama, što, nažalost, još nije urađeno, Budvanska rivijera je bila prinuđena da pronađe prelazno rješenje i obezbijedi redovno funkcionisanje pripadajućih hotela”, kazali su iz Hotelske grupe.

S tim u vezi, kako su dodali, zaključena su tri ugovora sa firmama koje su profesionalizovane u oblasti održavanja hotelskog i restoranskog rublja, u trajanju od po mjesec za različite hotele sa cijenama “na prošlogodišnjem nivou”.

“Sve prethodno je urađeno isključivo iz neophodnosti objezbjeđivanja procesa rada hotelskog sistema u tom segmentu funkcionisanja pripadajućih objekata. Neophodnost ovog postupka ogleda se i u razlogu neodložne potrebe otvaranja hotela još početkom aprila mjeseca i nastojanja da usluga i servis u hotelima Budvanske rivijere ostanu na visokom nivou i u skladu sa osnovnim i savremenim kriterijumima hotelskog poslovanja”, naveli su iz kompanije.

Iz HG Budvanska rivijera nijesu odgovorili na pitanje koliko su vrijedni novi mjesečni ugovori za usluge vešeraja.

Bracović: Morali smo se žaliti da ne bismo izgubili posao

Vlasnik podgoričke kompanije Higijena Predrag Bracović kazao je „Vijestima“ da su se morali žaliti na tendersku dokumentaciju Budvanske rivijere jer bi u suprotnom izgubili posao. „Mjesečni ugovor ističe za dva dana“, rekao je Bracović .

On je kontrolni paket akcija podgoričkog preduzeća kupio 1997. godine.

Bracović je napomenuo da sa Budvanskom rivijerom Higijena sarađuje više od 30 godina. Prema njegovim riječima njegova firma je tri puta veća u odnosu na konkurentske u toj oblasti.

Mujević odbio da odobri pregovarački postupak

Iz Budvanske rivijere su kazali da su se obratili i Upravi za javne nabavke 14. marta ove godine sa zahtjevom da se odobri pregovarački postupak bar za dva mjeseca do izbora najpovoljnijeg ponuđača, ali da to “nije naišlo na odobravanje ovog nadležnog organa”.

Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević potvrdio je juče “Vijestima” da Budvanskoj rivijeri nije odobrio zahtjev za pregovarački postupak za ovu nabavku.

Bonus video: