Abazović: Zašto je postupak vezan za Buljaricu tajna, zašto je zaobiđena Skupština?

Đukanović je, komentarišući navode poslanika Gojkovića da je Vlada protivno zakonu pristupila prodaji akcija državnog kapitala u Institutu, kazao da tu nema ničeg sumnjivog
62 pregleda 0 komentar(a)
Buljarica (novina)
Buljarica (novina)
Ažurirano: 31.05.2016. 16:45h

Premijer Milo Đukanović kazao je da bi direktni finasijski efekti koje bi država imala od valorizacije Buljarice bili 137,8 miliona eura, dok bi javni prihodi rasli po stopi od od 1,55 odsto godišje u naredih pet godina.

“Indirektni efekti kroz razvoj trgovine, saobraćaja i usluga bili bi mnogo veći. Tu procjenu je radila Tenderska komisija zajedno sa Građevinskim i Ekonomskim fakultetom” kazao je Đukanović danas na premijerskom satu.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović pitao je Đukanovića u čemu je interes države da sprovodi postupak kupoprodaje i izdavanje u dugoročni zakup do 90 godina vrijednog zemljišta u Buljarici, a da prethodno nije donesena detaljna urbanistička azrada uređenja tog prostora.

Abazović je kazao da je sporno što se zemljište daje po cijeni od 20 eura po kvadratu. Tražio je odgovore na pitanja zašto je u tom procesu zaobiđena Skupština, zašto je postupak proglašen tajnim i kojim je urbanističko-prostornim planovima definisano šta će tamo da se gradi.

“Sekretar Savjeta za privatizaciju koji je tehničko lice je proglasio ovo tajnim postupkom, a en po osnovu odluke Savjeta” kazao je Abazović.

Đukanović je rekao da će Skupština poslati predlozi ugovora na odlučivaje i da ona neće biti izuzeta iz procesa odlučivanja, te da je set strateških prostorno-urbanističkih dokumenata tretirao pitanje Buljarice.

“To su prostorno plan Crne Gore od 2020. godine, prostorni plan opštine Budva... Uprava za nekretnine sa šest nezavisnih procjenitelja je radila procjenu.To je početna cijena, a vidjećemo šta će tender donijeti” kazao je Đukanović.

On je objasnio da je Savjet donio odluku o tajnosti jer je pprocijenio da bi javnost tog postupka imala štetne posledice po ekonomske interese države , što je važnije od prava javnosti da zna. Pozvao je Abazovića da pokrene proceduru kako bi se uvjerio da je to odluka Savjeta za privazizaciju, a ne njegovog sekretara.

Klub DPS -a pitao je premijera koje smjernice treba preduzeti u nastavku strukturinih reformi kako bi se postigao ekonomski cilj povećanje konkurentnosti privrede. Đukanović je odgovorio da je Vlada u dokumentu Reforme za konkurentnost do 2020. godine navela šta sve treba uzraditi. Objasnuio je da je nužno fleksibilnije tržište rada, pojednostavljenje administrativnih procedura, te brojne strukturne reforme.

“Treba ukloniti biznis barijere ako želimo dostići prosjek EU da nacionalni dohodak bude 10 hiljada eura po glavi stanovnika do 2025. godine” kazao je poslanik DPS -a Zoran Jelić.

Na pitanje Gorana Tuponje (Pozitivna) koje mjere treba preuzeti da bi se poboljšao investicioni ambijent, posebno za crnogorske iseljenike, Đukanović je kazao da je potrebno, između ostalog, unaprijediti konkurentnost poreskog sistema i tržitše rada učiniti fleksibilnijim.

Tuponja je ocijenio da je malo investitora sa zapada, te da je potrebno uspostaviti vladavinu prava jer oni traže sigurnost kapitala. “Bilo je ranije mnogo investicija iz Centralne i Istočne Evrope,nego sa zapada. Nijesam neko ko je gadnjiv prema kapitalu ako je čist bez obzira sa bilo koje adrese da dolazi. Smatraqm da je korisno da uz kapital dobijemo neke nove standarde. Ti standardi na kojima posluje druga strana su mnogo bliži našim. Poslednji mjeseci je naraslo interesovanje investitora sa zapada” kazao je Đukanović.

Đukanović: Vlada ne pregovara sa novim partnerima za Institut "Simo Milošević“

Đukanović je rekao da Vlada ne pregovara sa bilo kojim novim investitorom u vezi prodaje državnog vlansništva u Institutu „Simo Milošević“, te da će kada se za to stvore uslovi sprovesti javan i transparentan postupak.

Nezavisni poslanik Obrad Gojković pitao je premijera da li je Vlada donijela zvanične odluke kojima se konačno zaustavlja proces privatizacije Instituta i kako je moguće da se već najavljuje novi investitor, a da nije raspisana procedura za novi proces.

Tenderska komisija je 18. maja raskinula ugovor za Institut, jer britansko-američkim konzorcijumom International Wellness Group (IWG) nije ispunio ugovorne obaveze.

“Tenderska komisija konstatovala da do krajnjeg roka nije nastupilo zatvaranje transakcije, zbog čega je došlo do raskida ugovora. Ta odluka je konačna. Vlada, Savjet za privatizaciju i i Tenderska komisija nijesu nastavile dalje aktivnosti na prodaji akcija. Kada se za to stvore uslovi, postupak će, kao i do sada, biti javan i transparentan u skladu sa propisima” kazao je Đukanović

Gojković je ocijenio da se u planu bila prodaja akcija firme koja se bavi zdravstvenim turizmom, a da su lobiji bliski Vladi stvarali ugovor da se Institut proda kompaniji koja se bavi nekretninama.

Đukanović je odbacio tvrdnje Gojkovića.

Bonus video: