"AMBIVALENTAN STAV PREMA EKONOMIJI"

Kostić: Crna Gora lider u regionu u prilivu stranih investicija, ali zavisna od uvoza

“Moglo bi se reći da su postignuti rezultati mnogo više posljedica povećanih inputa, odnosno trošenja, nego što su rezultat rasta opšteg nivoa efikasnosti ekonomije zasnovanom na rastu produktivnosti. To u krajnjem umanjuje njihov društveno-ekonomski značaj kroz visoku cijenu njihovog ostvarenja”, ocijenio je Kostić
3 komentar(a)
Vasilije Kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2019. 03:44h

Crnogorska ekonomija u posljednjih deset godina bilježi značajan rast stranih investicija, bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zarada, ali i visok javni dug i budžetski deficit, pri čemu su i dalje prisutni strukturni problemi, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

On je kazao da opšte stanje ekonomije i dalje karakterišu strukturni problemi i disproporcije, što ukazuje na visoku cijenu napretka.

“U karakterisanju procesa razvoja crnogorske ekonomije u proteklih deset godina imam podijeljeni utisak, odnosno ambivalentan stav”, rekao je Kostić agenciji Mina-business odgovarajući na pitanje kako vidi privredu Crne Gore u posljednjih deset godina.

S jedne strane posmatrano, crnogorska ekonomija bilježi značajne rezultate, kao što su liderstvo u regionu u prilivu stranih investicija i sistematski napredak u razvoju institucionalne strukture društva.

“Crna Gora bilježi napredak i u utemeljenju institucija savremenog tržišta, odnosno unaprijeđivanju ekonomskih sloboda i poslovnog ambijenta, relativno brz oporavak rasta ekonomije od posljedica ekonomske krize, mjeren rastom BDP-a, koji je u prošloj godini najveći u regionu, kao i rast BDP-a po stanovniku praćen povećanjem zarada i zaposlenosti”, naveo je Kostić.

S druge strane, kako je kazao, nalazi se nimalo vesela slika iz ugla drugih pokazatelja, kao što su visoka uvozna zavisnost, odnosno enorman debalans u eksternom sektoru, vrlo visok javni dug sa tendencijom daljeg rasta, visok bužetski deficit i nezaposlenost, posebno mladih, neadekvatna privredna struktura, kao i vrlo upitna održivost javnih finansija.

“Moglo bi se reći da su postignuti rezultati mnogo više posljedica povećanih inputa, odnosno trošenja, nego što su rezultat rasta opšteg nivoa efikasnosti ekonomije zasnovanom na rastu produktivnosti. To u krajnjem umanjuje njihov društveno-ekonomski značaj kroz visoku cijenu njihovog ostvarenja”, ocijenio je Kostić.

Takvu ocjenu, kako je zaključio, temelji na činjenici da su problemi ekonomije, prisutni s početka decenije, prisutni i danas i to u oštrijoj formi. 

Preporučujemo za Vas