Keković: Menadžment i vlasnici "Tare" nezakonito formirali svoj sindikat

"Nezvanično smo saznali da je ministarstvo rada i socijalnog staranja obavilo promjenu upisa ovlašćenog lica, to jest, iz registra sindikalnih organizacija brisalo dosadašnjg predsjednika Medojevića, a upisala neko drugo lice", kazao je Keković
93 pregleda 0 komentar(a)
USSCG, Tara, pres, Foto: Dragana Šćepanović
USSCG, Tara, pres, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.05.2016. 18:32h

Predviđajući da će sudskim odlukama predsjednik jedinstvene sindikalne organizacije fabrike oružja "Tara P.A." Marinko Medojević biti vraćen na posao, menadžment i vlasnici tog preduzeća su nezakonito formirali Inicijativni odbor, koji je organizvao vanredne izbore i izabrao novo sindikalno rukovodstvo. To je najnoviji primjer nezapamćenog antisindikalnog pritiska i diskriminacija nad zaposlenima u mojkovačkoj fabrici. To je na konferenciji za novinare saopštio Srđa Keković sekretar Unije slobodnih sidikata (USS) Crne Gore.

"Nezvanično smo saznali da je ministarstvo rada i socijalnog staranja obavilo promjenu upisa ovlašćenog lica, to jest, iz registra sindikalnih organizacija brisalo dosadašnjg predsjednika Medojevića, a upisala neko drugo lice. Mi ćemo, nakon što utvrdimo da li je to zaista tako, podnijeti krivične prijave protiv NN lica, zbog toga što je to još jedan primjer diskriminacije USS i sindikalne organizaciji fabrike oružja", kazao je Keković.

Podsjećajući da je za predsjednika sindikata izabran 2012., te da mu mandat traje do naredne godine, Medojević je rekao da posladavac sve čini "da eliminiše staru i izabere novu sindikalnu organizaciju, po svojoj mjeri, koja će pomoći u donošenju kolektivnog ugovora i sistematizacije, onako kako odgovara vlasnicima".

"Nakon što sam dobio otkaz, jer sam se zalagao za poštovanje zakona o radu, dolaze pritisci na Izvršni odbor sindikata da se smijeni legitimno rukovodstavo. Izvršni odbor, na inicijativu menadžementa fabrike i vlasnika je obavio provjeru. Tada je, od 164 zaposlena, 127 dalo povjerenje aktuelnom rukovodstvu. Pristupili smo USS, jer nas Savez sindikata, čiji smo članovi do tada bili, nije zaštitio. Vlasnici nastavljaju pritisak i organizuju nove nezakonite sindikalne izbore", tvrdi Medojević.

Kako kaže u "novom" sindikatu je učlanjeno 20 zaposlenih, koji do tada nijesu bili članovi te organizacije, a u Inicijativnom odboru su dva člana bliski srodnici izvršnog, odnosno, tehničkog direktora.

Medojević, koji je odlukom bjelopoljskog Osnovnog suda nedavno vraćen na posao, ali ga iz fabrike još nijesu pozvali, kaže da u tom preduzeću pet godina nijesu uplaćivani porezi.

"Dug po tom osnovu je 2,5 miliona eura. Poslodavac ne poštuje kolektivni ugvor i ne uplaćuje članarinu na račun sindikalne organizacije, koju odbija od zarada radnika. Još me nijesu pozvali na posao, iako su do sada već sigurno dobili odluku suda", rekao je on.

Kako je danas na konferenciji za novinare kazao koordinator regionalnih odbora USS Aleksa Marojević, primjer odnosa poslodavca prema sindikatu u fabrici "Tara" je poslednji u "u nizu slučajeva u Crnoj Gori gdje se uzurpiraju elementarna prava i slobode na sindikalno organizovanje".

Bonus video: